ua en ru

Суд завтра розгляне апеляційні скарги "Укртранснафти" за позовами компаній зі сфери впливу Коломойського

Завтра, 8 грудня, господарський суд Києва розгляне апеляційні скарги компанії "Укртранснафта" на два рішення за позовами компаній "НК "Галичина" і "Нафтохімік Прикарпаття", повідомляє Інтерфакс з посиланням на прес-службу "Укртранснафти".

Мова йде про стягнення заборгованості з "Укртранснафти" за зберігання нафти на суми відповідно 38 млн грн і 107 млн грн. Як відомо, аналогічний судовий позов до "Укртранснафті" подало також ПАТ "ТФПНК "Укртатнафта". За даними агентства, всі ці три компанії відносяться до фінансово-промислової групи "Приват". Загальна сума за трьома позовами становить понад 400 млн грн, заявляє видання.

Як зазначається, що передумови для такої ситуації склалися ще навесні 2014 року. В цей час попереднє керівництво "Укртранснафти" санкціонувало відкачування з магістральних нафтопроводів більш 600 тис. тонн технологічної нафти і передачу її нібито на безкоштовне зберігання 3-м приватним компаніям. Формальним обґрунтуванням став висновок нафти із зони впливу самопроголошених ЛНР-ДНР, пише видання.

За даними прес-служби, які наводить агентство, для цього в квітні минулого року керівництво "Укртранснафти" уклало ряд договорів з трьома компаніями про безоплатне зберігання нафти. Їх було підписано на рік з правом пролонгації після завершення їх дії на тих же умовах. Однак через 2 місяці те ж саме керівництво ініціювало додаткові угоди до діючих договорів, за якими був зменшений термін зберігання нафти на безкоштовних умовах до 90 діб. Після завершення безкоштовного періоду зберігання були підписані нові договори з бізнес-структурами вже на платній основі, за цінами, значно вищими від ринкових. Зроблено це було без проведення обов'язкових у такому випадку торгів, з порушенням вимог закону "Про здійснення державних закупівель". До 1 січня 2015 року плата за зберігання становила 3,20 гривень за 1 тонну на добу, а з 1 січня цю плату по всім договорам підвищили до 6,40 гривень, відзначає видання.

За даними прес-служби, для захисту своєї позиції в судах "Укртранснафта" підготувала зустрічні позови до всіх трьох компаній про визнання цих договорів оренди резервних ємностей уявними і недійсними, тому що вони були укладені для приховування фактичних договорів про надання послуг по зберіганню нафти. У такому разі договори повинні бути визнано недійсним у зв'язку з тим, що при їх укладенні не були дотримані передбачені законодавством України процедури державних закупівель. На жаль, на сьогоднішній день судді відмовили у двох зустрічних позовах "Укртранснафти". Третій позов до компанії "Укртатнафта" Київський господарський суд буде розглядати 16 грудня, пише видання.

Також зазначається, що розгляд цих судових позовів відбувається одночасно з розслідуванням кримінального провадження за фактом зловживання на користь комерційних структур своїм службовим становищем попереднім керівництвом ПАТ "Укртранснафта" при укладанні договорів щодо зберігання витісненої нафти, за ознаками кримінального порушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України. Саме з цього приводу перебуває в розшуку СБУ один з попередніх керівників "Укртранснафти" Олександр Лазорко, підкреслює видання.

Враховуючи те, що за попередніми договорами оренди резервних ємностей ПАТ "Укртранснафта" вже сплатила близько 500 млн. грн., загальні збитки державного підприємства в разі рішення судових позовів на користь приватних компаній складуть майже один мільярд гривень. І поки питання остаточно не вирішене, держава щодня буде втрачати близько 2,5 млн грн, йдеться в матеріалі агентства.

"Фактично, сьогодні ми маємо ситуацію, коли держава відновила контроль над компанією, але гроші продовжують тікати в приватні кишені, - прокоментував ситуацію генеральний директор ПАТ "Укртранснафта" Микола Гавриленко. - Ми сподіваємося, що судді, керуючись законом, винесуть справедливі і правосудні рішення по цих справах".