ua en ru

Суд у Харкові заборонив організацію "Юго-Восток" за загрозу суверенітету України

Харківський окружний адміністративний суд сьогодні, 20 серпня, задовольнив позов прокуратури міста про заборону діяльності громадської організації "Громадський рух "Юго-Восток".

Харківський окружний адміністративний суд сьогодні, 20 серпня, задовольнив позов прокуратури міста про заборону діяльності громадської організації "Громадський рух "Юго-Восток". Про це повідомили у прес-службі прокуратури Харківської області.

"Діяльність цієї організації несе в собі загрозу суверенітету України і безпеці її народу. При підготовці позову прокуратурою всебічно проаналізовані масові заходи, організовані цим громадським рухом. Також зроблений філологічний аналіз промов і публічних виступів його лідерів. Результати всіх досліджень свідчать, що учасники цієї громадської організації неодноразово закликали до зміни конституційного ладу насильницьким шляхом та незаконного захоплення державної влади, агітували за порушення суверенітету і територіальної цілісності України", - заявив прокурор Харкова Євген Попович.

При цьому, за його словами, така діяльність організації суперечила статутним документам громадської організації.

Суд визнав вагомими всі докази, надані прокуратурою, і прийняв рішення заборонити громадську організацію "Громадський рух "Юго-Восток" шляхом примусового розпуску.

Нагадаємо, 30 квітня Служба безпеки України затримала координатора руху "Юго-Восток", лідера проросійського громадського об'єднання "Велика Русь" Юрія Апухтіна в рамках кримінального провадження за ч.2 ст.109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

Як повідомлялося, у травні в Харкові сепаратисти заявляли про намір провести референдум про самовизначення регіону.