ua en ru

Суд Тбілісі дав чоловіку Ніно Бурджанадзе тиждень на виплату застави в 60 тис. дол

Тбіліський міський суд дав сім днів Бадрі Біцадзе, чоловікові екс-спікера грузинського парламенту, лідера опозиційного "Народного зібрання" Ніно Бурджанадзе, на виплату застави в 100 тис. скрині (60 тис. дол.). За інформацією прес-служби суду, Біцадзе звинувачується в скоєнні тяжкого злочину, але, оскільки раніше він не був судимий, у нього є постійне місцепроживання і майно для забезпечення застави, суд пішов на заставне зобов'язання. Про це повідомляє РБК.
У прес-службі суду ніяк не прокоментували інформацію Бурджанадзе, відповідно до якої суд виніс ухвалу про попереднє взяття Біцадзе під варту строком на два місяці, а також усну відмову екс-спікера внести заставу за чоловіка. Коментуючи запобіжний захід у вигляді застави, екс-спікер підкреслила, що це рішення є протизаконним. "Виплату застави, як правило, пропонує або вимагає сторона підозрюваного. Це перший випадок в історії Грузії, коли влада пропонує заставу підозрюваному самі. Виплати не буде навіть в набагато меншому розмірі, тому що побиті і затримані в ході акції протесту люди нітрохи не гірше за нас", - категорично заперечила політик.
Крім того, Бурджанадзе заявила сьогодні про штучно чинені перешкоди адвокатові її чоловіка. "Адвоката Лашу Самушія не впускають ні до міського суду, ні в головну прокуратуру", - повідомила журналістам Бурджанадзе. За словами опозиційного політичного лідера, "адвокат не може зв'язатися і з канцелярією головного управління поліції м. Тбілісі, куди він повинен представити офіційний документ про захист прав підзахисного, і ці бар'єри вибудовуються штучно". У разі надходження документа із запізненням влада може використовувати цю обставину на свою користь і заявити, що нібито сторона захисту порушила терміни представлення документації", - заявила Бурджанадзе.
Також Бурджанадзе в бесіді з журналістами сьогодні висловила подив з приводу того, що грузинська влада її до цих пір не заарештувала. За її словами, якщо в розмовах влади про її діяльність є хоч би один відсоток правди, її повинні були затримати. "Якщо мене заарештують, з цього приводу розкричиться весь світ", - вважає вона. На її думку, влада Грузії утримується від арешту саме зі страху перед всім світом.
Біцадзе звинувачується в організації незаконної групи з метою нападу на грузинських поліцейських. Якщо провина чоловіка Бурджанадзе буде доведена в суді, йому загрожує позбавлення волі строком від 4 до 7 років. В даний час місцезнаходження Біцадзе невідоме. За словами його політичних соратників, вони не бачили його після розгону в Тбілісі в ніч на 26 травня ц. р. акції протесту "Народного зібрання" з вимогою відставки президента Грузії Михайла Саакашвілі.