ua en ru

Інформатор WikiLeaks Меннінг засуджений до 35 років в'язниці

Рядовий американської армії Бредлі Меннінг, який передав WikiLeaks сотні тисяч звітів про військові дії, засуджений на 35 років військовим судом Форт-Міда у штаті Меріленд.

Рядовий американської армії Бредлі Меннінг (на фото), який передав WikiLeaks сотні тисяч звітів про військові дії, засуджений на 35 років військовим судом Форт-Міда у штаті Меріленд. Про це повідомляє BBC.

Суддя зарахував військовому вже проведений ним за ґратами термін - 1294 дні, які він провів у слідчому ізоляторі. Прокурори просили для рядового 60 років тюремного ув'язнення.

Минулого тижня Меннінг вперше з початку процесу виступив із публічною заявою, у якій висловив жаль, що завдав своїми діями шкоди американському народу і США.

За словами Меннінга, в момент передачі інформації він не думав, що її публікація завдасть якої-небудь шкоди. Підсудний зізнався, що був наївний, "вірячи в те, що він, молодший аналітик військової розвідки, зможе змінити світ".

Нагадаємо, колишній військовослужбовець США в Іраку Меннінг, будучи аналітиком розвідслужби, передав порталу WikiLeaks кілька сотень тисяч секретних документів, у тому числі дипломатичних телеграм, журналів ведення бойових дій, а також знаменитий відеозапис розстрілу цивільних осіб з військового вертольота, зроблений екіпажем у Багдаді у 2007 р. Меннінг був заарештований в Багдаді у 2010 р. і відправлений до США.

25-річний Меннінг має право оскаржити винесений йому вирок протягом шести місяців.

Інформатор був заарештований у 2010 р. в Іраку за передачу викривальному проекту WikiLeaks Джуліана Ассанджа близько 700 тис. секретних листів, у тому числі таких, що містять інформацію про злочини військовослужбовців армії США в Іраку.

Раніше повідомлялося, що в ув'язненні він може провести до 90 років. Своєю чергою, прокурор просив для Меннінга щонайменше 60 років в'язниці. Капітан Джо Морроу заявляв, що тривалий тюремний термін переконає інших солдатів не йти по стопах підсудного. Захист же пропонував встановити тюремний термін, що не перевищує 25 років, щоб Меннінг згодом міг повернутися до нормального життя. Адвокат Девід Кумбс просив "не красти у Меннінга юність".

Бредлі Меннінг визнаний винним за 19 із 21 пункту звинувачень, проте за найсерйознішим пунктом - допомога ворогові - виправданий, інакше йому загрожував би довічний термін.

За даними військового командування США, збиток від дій Меннінга склав близько 6,2 млрд дол.