ua en ru

Суд зобов'язав Львів передати останки агента НКВС в Росію. Місто відмовилося

Суд зобов'язав Львів передати останки агента НКВС в Росію. Місто відмовилося Фото: могила агента НКВС Миколи Кузнєцова (memory-book.ua)

Касаційний адміністративний суд зобов'язав виконавчий комітет Львівської міської ради передати останки агента НКВС Миколи Кузнєцова його родичам до Росії. Але місто не виконуватиме рішення суду.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Facebook мера Львова Андрія Садового.

Зокрема, він мотивував рішення про відмову передати останки неможливістю співпраці з країною-агресором під час війни.

"А не хоче Росія повернути нам 121 громадянина України, що сьогодні ув'язнені з політичних і релігійних мотивів на території їхньої країни, а також 296 людей, що знаходяться в нелюдських умовах на окупованих територіях? Наша позиція однозначна - ми не співпрацюємо з окупантами!",- зазначив Садовий.

Він додав, що позивачем у цій справі з 2008 року є громадянка Росії Маргарита Брюханова. Історія з наміром перехоронити останки агента НКВС Миколи Кузнєцова триває з 2000 року. Тоді з таким проханням до Львова звернулися ветерани Єкатеринбурга.

У 2007 році приїжджала російська делегація, але їй відмовили в передачі останків, а в 2008 році з таким проханням зверталася родичка радянського агента Маргарита Брюханова.

Кузнєцов похований на Пагорбі Слави, є версія про те, що він виконував терористичні та провокаційні завдання і загинув, коли його знайшли бійці УПА. За радянською версією, Кузнєцов був льотчиком.