ua en ru

Суд зобов'язав Кабмін компенсувати "Нафтогазу" збитки від поставок газу населенню

Суд зобов'язав Кабмін компенсувати "Нафтогазу" збитки від поставок газу населенню Фото: Кабмін повинен компенсувати збитки "Нафтогазу" (РБК-Україна)

Апеляційний суд Києва підтвердив рішення суду першої інстанції

Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив зобов'язання Кабінету міністрів виплатити компенсацію НАК "Нафтогаз України" за постачання газу населенню згідно спецобязательствам. Про це йдеться в рішенні суду від 3 жовтня 2017 року.

Мова йде про зобов'язання НАК постачати газ за фіксованою ціною, визначеною урядом - 6 879 грн/тис куб. м.

Свої вимоги "Нафтогаз" аргументував тим, що в законодавстві визначено право суб'єкта ринку газу, на якого покладено спецобязательства, на отримання компенсації.

Законодавство також зобов'язує Кабмін визначати джерела такого фінансування та порядок визначення компенсації.

У свою чергу уряд вважає, що фінансові результати НАК виключають виплату будь-якої компенсації компанії, а прибуток, отриманий компанією, дозволяє не вимагати додаткових коштів.

В результаті, апеляційний суд погодився з тим, що вимоги законодавства необхідно виконувати всім і підтвердив, що Кабінет міністрів все-таки повинен компенсувати постачальнику зазначені збитки.

Окружний адмінсуд Києва 19 червня задовольнив позов "Нафтогазу" до Кабміну і зобов'язав уряд визначити порядок і джерела компенсації, яку має отримувати "Нафтогаз", виконуючи покладені на нього спецобязательства з постачання газу населенню.

На рішення Окружного адмінсуду Кабмін подав апеляцію.

Нагадаємо, вчора, 9 жовтня, у Стокгольмському арбітражі стартують слухання по суперечці "Нафтогазу України" і російського "Газпрому".