ua en ru

Суд у Гаазі: Україна просить запобіжні заходи на час розгляду позову проти РФ

Суд у Гаазі: Україна просить запобіжні заходи на час розгляду позову проти РФ Фото: українська делегація в Міжнародному суді ООН

Йдеться про тимчасові заходи для забезпечення розгляду її позову за 2-ма міжнародними конвенціями

Україна на слуханні в Міжнародному суді у справі її позову проти Росії попросила цей найвищий судовий орган ООН, що працює в Гаазі (Нідерланди), про тимчасові заходи для забезпечення розгляду її позову за двома міжнародними конвенціями, в порушенні яких Київ звинувачує Москву. Про це передає "Радіо Свобода".

Що стосується Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, Україна просить суд встановити, що Росія повинна, серед іншого, здійснювати належний контроль над своїми кордонами, щоб запобігти подальшому фінансуванню тероризму, в тому числі - постачанню зброї з території РФ на територію України; зупиняти і запобігати здійсненню всіх грошових переказів із території Росії, а також постачанню зброї, транспортних засобів, обладнання, здійсненню навчання груп, які беруть участь у терактах проти мирного населення в Україні.

А також - вжити всіх залежних від неї заходів, щоб будь-які групи, які діють в Україні і раніше отримали з території РФ грошові кошти, зброю, транспортні засоби, обладнання та навчання, надалі утримувалися від здійснення терактів проти мирного населення в Україні. Йдеться, зокрема, про такі угруповання, як ДНР, ЛНР, "Харківські партизани" і будь-які інші, які брали участь у терактах в Україні чи про яких Росії відомо, що вони можуть брати участь у терактах у майбутньому.

Щодо Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації Україна просить суд зобов’язати РФ, зокрема, припинити дії й утримуватися від подальшої боротьби проти кримськотатарського народу в політичній і культурній сферах, у тому числі припинити дію указу про заборону Меджлісу кримськотатарського народу і відмовитися від виконання цього указу й аналогічних заходів на час розгляду справи; застосувати всіх необхідних заходів, щоб зупинити зникнення кримських татар, та негайно розслідувати ті зникнення, які вже відбулися.

А ще - припинити й утримуватися від подальшої боротьби проти українців за національністю у Криму у сфері політики і культури, поважати право на освіту українською мовою, доки справа перебуває на розгляді; а також загалом утримуватися від будь-яких проявів расової дискримінації проти осіб, груп або установ на території, яка перебуває під контролем Росії, включаючи Кримський півострів.

До того ж, стосовно обох конвенцій Україна просить Міжнародний суд домогтися, щоб РФ утримувалася від будь-яких дій, які можуть погіршити стан розгляду або продовжити терміни розгляду суперечки або ускладнити винесення рішення.

Нагадаємо, раніше на слуханнях у Міжнародному суді ООН представник України звинуватив Росію у дискримінації неросіян в анексованому Криму.