ua en ru

Суд Британських Віргінських островів заарештував активи Тарути

Суд Британських Віргінських островів заарештував активи голови Донецької обласної державної адміністрації Сергія Тарути.

Суд Британських Віргінських островів заарештував активи голови Донецької обласної державної адміністрації Сергія Тарути. Рішення було прийнято за позовом ВТБ, який намагається стягнути з Тарути 30 млн дол. за кредитом, який не був виплачений.

Як повідомляє "Коммерсантъ", губернатор також повинен розкрити всю інформацію про свої активи в усьому світі вартістю понад 50 тис. дол.

Під арешт потрапили вісім компаній, у тому числі київський готель Hyatt, Українська гірничо-металургійна компанія, виробник залізобетонних виробів "Нові інженерні технології", "Енергомашспецсталь", а також акції корпорації "Індустріальний союз Донбасу", в якій Тарута є міноритарієм.

Активи колишнього співвласника Evraz Group Олександра Катуніна, який виступав поручителем по кредиту разом з Тарутою, також опинилися під арештом. Заморожені акції восьми компаній і три банківські рахунки (два на Кіпрі і один у Швейцарії).

Протягом 14 днів Тарута і Катунін повинні, згідно з рішенням суду, прозвітувати про всіх своїх активах по всьому світу, вартість яких перевищує 50 тис. дол.

В кінці травня активи Тарути були арештовані ще в одному офшорі на Кіпрі, де суд підтримав вимоги ВТБ у зв'язку з невиплаченими кредитом, по якому донецький губернатор виступив поручителем. Під арешт потрапили вісім структур, пов'язаних з Тарутою. Серед заарештованих активів - акції "Індустріального союзу Донбасу", які Тарута контролює через Dargamo Holdings Ltd., і футбольного клубу "Металург" (Донецьк), 25,3% акцій якого належать компанії Тарути Arrowcrest Ltd.

Кредит, по якому Тарута і Катунін виступили поручителями, був узятий у ВТБ в 2011 р. ТОВ "Єнісейського фанерний комбінат". ВТБ надав компанії суму близько 203,2 млн дол., зараз її заборгованість становить 181,3 млн дол. Тарута і Катунін виступили поручителями на суму понад 30 млн дол.

Після того як щодо Єнісейської фанерної компанії було розпочато справу про банкрутство, ВТБ подав позов про стягнення 30 млн дол. з Тарути і Катуніна. Позов був задоволений спочатку Міщанським судом Москви, а потім і кіпрським правосуддям.

Нагадаємо, Тарута був призначений на посаду голови Донецької облдержадміністрації в березні 2014 р. За даними українського Forbes, Тарута з станом 597 млн дол. займає 16-е місце в списку найбагатших людей України. Бізнесмен також є президентом футбольного клубу "Металург".