ua en ru

Суд арештував вилучені в офісі "Яндекса" в Одесі техніку і документи

Суд арештував вилучені в офісі "Яндекса" в Одесі техніку і документи Фото: "Яндекс" (facebook.com)

На думку СБУ, вилучені предмети можуть бути використані як докази вчиненого працівниками компанії кримінального злочину

Шевченківський районний суд Києва задовольнив клопотання СБУ та наклав арешт на вилучені в офісі компанії "Яндекс.Україна" в Одесі 185 ноутбуків і 36 системних блоків, інші носії інформації та всю документацію. Про це йдеться в ухвалі суду від 1 червня 2017 року, оприлюдненій у середу, 14 червня.

Зазначається, що вилучені під час обшуку СБУ 29 травня предмети і документи були оглянуті й визнані речовими доказами.

"Вилучені в ході обшуку документи містять дані щодо збору та акумуляції, з метою подальшої передачі до РФ інформації щодо персональних даних громадян України та об'єктів критичної інфраструктури держави, а на комп'ютерному та телекомунікаційному обладнанні містяться ознаки передачі інформації до РФ", - наводиться у документі витяг з клопотання СБУ.

Таким чином, вилучені предмети мають ознаки знарядь здійснення кримінального злочину і можуть бути використані як докази.

"Повернення вилучених предметів та документів ТОВ "Яндекс.Україна" призведе до знищення або спотворення інформації, що на них міститься з метою уникнення притягнення до кримінальної відповідальності за злочини, що розслідуються", - вважають в СБУ.

Нагадаємо, 29 травня 2017 року Служба безпеки України провела обшуки в київському та одеському офісах компанії "Яндекс.Україна".