ua en ru

Суд заарештував 9 учасників масових безладів у центрі Києва

Шевченківський райсуд столиці обрав запобіжний захід у вигляді арешту дев'яти підозрюваним, яким інкримінується участь у масових заворушеннях біля Адміністрації Президента. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Києва.

Таке рішення суд ухвалив, розглянувши клопотання слідчого в кримінальному провадженні, відкритому за ч. 1 ст. 294 КК (Масові заворушення, що супроводжувалися насильством, опором представникам влади із застосуванням зброї або інших предметів, які використовувалися як зброя).

Встановлено, що 1 грудня під час акції біля будівлі Адміністрації Президента України на вул. Банковій, вказані особи, використовуючи гумові палиці, палиці та сльозогінний газ, провокували сутички з міліціонерами, завдавали їм тілесні ушкодження, а також підбурювали інших учасників мітингу на порушення громадського порядку.

Крім того, учасниками заворушень були пошкоджені металеві конструкції, які використовувалися працівниками міліції для стримування агресивно налаштованих мітингувальників.

Слід зазначити, що для вчинення заворушень і нападу на працівників міліції зловмисники заздалегідь підготували екіпіровку для власного захисту, а саме бронежилети, шоломи і захисні щитки.

Крім того, у деяких з них вилучено матеріали для виготовлення "коктейлів Молотова", пневматична зброя, ножі та газові балончики.

За даними "Комерсант Україна", в організації заворушень звинувачуються архітектор Микола Лазаревський, працівник торгівлі Сергій Нужненко, інженер Олександр Остащенко, засновник дніпропетровської газети "Особи" Валерій Гарагуц, колишній тур-менеджер гурту "Океан Ельзи" Юрій Болотов, безробітний Ярослав Притуленко і актор Єгор Превир, а також Геннадій Черевко і Владислав Загоровко, рід діяльності яких невідомий. Крім того, за фактом зіткнень біля пам'ятника Леніну був затриманий депутат Корецького райради Рівненської області Олександр Солоненко (ВО "Свобода"). Його запідозрили у скоєнні злочину, передбаченого ст. 296 КК ("хуліганство"; максимальне покарання до семи років позбавлення волі).