ua en ru

Субсидії на послуги ЖКГ з 1 травня призначаються за спрощеною схемою

Субсидії на послуги ЖКГ з 1 травня призначаються за спрощеною схемою Фото: Заява і декларація

Скасовуються всі обмеження щодо майнового стану осіб

В Україні сьогодні, 1 травня 2015 р., набуває чинності і буде застосовуватися спрощена система призначення субсидій на послуги житлово-комунального господарства. Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів України № 106 від 28 лютого 2015 р. "Про удосконалення порядку надання житлових субсидій", яка набирає чинності з 1 травня 2015 р.

Цією постановою уряд вніс зміни до порядку надання житлових субсидій, а також затвердив форми бланків заяви про призначення житлової субсидії та декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням субсидії.

Зокрема, згідно з постановою, скасовуються всі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій крім здійснення одноразової дорого вартісної покупки на суму понад 50 тис. грн.

Надається право на оформлення субсидій особам, які не зареєстровані у житловому приміщенні, але орендують житло і оплачують вартість житлово-комунальних послуг на підставі письмового договору найму (оренди) житла.

Право на отримання житлових субсидій отримують домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами перевищують розмір визначеного обов'язкового платежу.

Надання субсидії запроваджується на 12 місяців, а не опалювальний період як раніше.

Також встановлюється автоматичний принцип надання субсидії на новий період (скасовується необхідність повторного звернення до органу соціального захисту населення для призначення субсидії на новий період у разі відсутності змін).

Особам, які отримували житлову субсидію протягом опалювального періоду 2014/15 р., субсидія на наступний період призначається на підставі раніше поданих документів.

Нагадаємо, на субсидії населенню для оплати житлово-комунальних послуг з державного бюджету виділено 24,5 млрд грн.

У Мінсоцполітики обіцяють удосконалити механізм отримання житлових субсидій до кінця травня.