ua en ru

Студенти вийшли на Евромайдан через конфлікт з Табачником, - екс-міністр освіти

Крім питань євроінтеграції, що вийшли на евромайдан студентів, хвилює і те, що міністр освіти і науки України Дмитро Табачник пустив систему вищої школи на самоплив. Таку думку висловив колишній міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко.

«Основний спонукає мотив - все-таки це євроінтеграція, оскільки студенти бували за кордоном, розуміють, що відбувається. Але це також і реакція на дії окремих керівників університетів, які намагалися вводити каральні заходи за участь у мітингах. Звичайно, міністерство не в захваті від того, що студенти стоять на майданах, протестують. Водночас, їх не влаштовують багато інших моментів: платні послуги в університетах, скорочення кількості одержують стипендії, корупція», - сказав він.

Ніколаєнко підкреслив, що багато в чому студенти також обурені нинішньою політикою профільного міністра Дмитра Табачника, який постійно конфліктує з низкою вузів.

«Якщо побудувати барикади, скорочувати фінансування, держзамовлення, робити підніжки таким університетам, то звичайно буде конфлікт. Діалог не може бути за принципом «улюблений - не улуюлений» університет. Всі вони повинні бути однаковими. А кого я запрошую, як міністр на обід, або не запрошують, вже інша справа. Якщо у мене, як міністра, був би конфлікт з університетом, то я пішов на засідання вченої ради, зустрівся зі студентським самоврядуванням, шукав точки дотику», - заявив Ніколаєнко.

Він констатував, що студенти незадоволені також тим, що університетські дослідження, їх участь у науков -технічній діяльності практично згорнуті. «Обладнання не оновлюється, наука в університетах майже згорнута. Подивіться на аварійні гуртожитки. Міністерство освіти пустило вищу освіту на самоплив. Проти всього цього виходять студенти», - додав екс-міністр.

Крім того, за його словами, Україна в багатьох компонентах випадає з Болонського процесу. Зокрема , в 2007-2008 рр. за ступенем інтеграції в цей процес Україна мала середній бал - 4, тоді як на початку поточного року - трохи більше двох балів.