ua en ru

Фондовий ринок ЄС може впасти у разі виходу Британії з союзу, - Bloomberg

Фондовий ринок ЄС може впасти у разі виходу Британії з союзу, - Bloomberg Фото: Bloomberg прогнозує падіння фондового ринку ЄС

Результат британського референдуму 23 червня може "завалити" фондовий ринок на 24%

23 червня 2016 року у Великобританії відбудеться референдум, на якому британці можуть прийняти рішення про вихід країни зі складу Євросоюзу (Brexit). Позитивна відповідь жителів Туманного Альбіону може призвести до падіння європейського фондового ринку майже на чверть. Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на результати стрес-тесту, проведеного компанією Axioma Inc.

Як повідомляється, метою дослідження аналітиків було з'ясувати, який вплив на різні активи може надати голосування британців на користь виходу із співдружності. Для моделювання потенційного впливу Brexit на ринок, Axioma аналізувала реакцію ринку на події, що вже відбулися. Зокрема, на європейську боргову кризу і референдум про незалежність Шотландії.


В якості інструментів дослідження використовувався гіпотетичний інвестиційний портфель, на 54% складається з облігацій, на 41% – з акцій та на 9% – з інших інструментів. За результатами стрес-тесту з'ясувалося, що найбільше падіння — близько 24% — очікує акції, а інвестиції, номіновані в фунтах стерлінгів, чекає падіння на 10%.

Найбільшому ризику, за даними Axioma, схильні акції британських гірничодобувних компаній, які на тлі ослаблення фунта і відновлення гірничодобувного сектора в цьому році увійшли в число лідерів по зростанню в Європі, - повідомляє Bloomberg.

У Axioma підкреслили, що результати стрес-тесту демонструють лише короткострокову реакцію на можливий підсумок референдуму в Великобританії і не дозволяють робити висновки про структурні зміни у разі виходу Сполученого Королівства з ЄС.

Як повідомлялося раніше, Євросоюз готовий підсилити антиросійські санкції.