ua en ru

Країни-учасниці ТТП продовжують переговори без участі США

Країни-учасниці ТТП продовжують переговори без участі США Фото: переговори ТТП (AAPMick twitter)

Держави-учасниці засвідчують своє визнання основних пунктів угоди

Після виходу США з Угоди про транстихоокеанське партнерство (ТТП, Trans-Pacific Partnership - TPP) інші 11 країн-учасниць продовжують переговори. Про це з посиланням на проект спільної заяви цих країн повідомляє DW.

Згідно з заявою, держави-учасниці засвідчують своє визнання основних пунктів угоди.

Зазначено, що переговори проводять у рамках саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС). Країни-учасниці - Австралія, Бруней, Чилі, Японія, Канада, Малайзія, Мексика, Нова Зеландія, Перу, Сінгапур та В'єтнам. Угода отримає нову назву - "Всеохопне та прогресивне транстихоокеанське партнерство" (Comprehensive and Progressive Trans Pacific Partnership, CPTPP), повідомив міністр торгівлі В'єтнаму.

Як відомо, Угоду про транстихоокеанське партнерство підписали в жовтні 2015 року 12 держав включно зі США, але вона ще не набула чинності. Угода передбачала створення найбільшої у світі зони вільної торгівлі з населенням близько 800 мільйонів людей. Угоду ініціював Вашингтон, який намагався таким чином посилити зв'язки США з країнами регіону, а також збалансувати вплив Китаю.

Нагадаємо, тодішній президент Барак Обама прагнув зробити ТТП одним із найбільших досягнень свого другого терміну в Білому домі. Натомість президент Дональд Трамп у січні 2017 року підписав указ про вихід Сполучених Штатів Америки з ТТП. Це було однією з його передвиборчих обіцянок. Трамп покладається на двосторонні торговельні угоди.