ua en ru

Країни РБ ООН вимагають провести засідання через рішення Трампа по Єрусалиму

Країни РБ ООН вимагають провести засідання через рішення Трампа по Єрусалиму Фото: ООН (un.org)

Вісім країн РБ ООН зажадали скликання позачергового засідання

Вісім країн вимагають провести засідання Ради безпеки ООН через рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. Про це повідомляє Reuters.

Так, запит генсеку ООН про проведення засідання в п'ятницю, 8 грудня, подали Франція, Болівія, Єгипет, Італія, Сенегал, Швеція, Британія і Уругвай.

Генсек ООН Антоніу Гуттериш також не підтримав рішення Трампа.

"Я постійно висловлювався проти будь-яких односторонніх заходів, які поставили б під загрозу майбутнє світу для ізраїльтян і палестинців", - заявив Гуттериш.

З критикою виступив також президент Палестини Махмуд Аббас. Він назвав Єрусалим "вічною столицею Палестини", а рішення Трампа порівняв з відмовою США від статусу посередника в переговорах про мир між Ізраїлем і Палестиною.

Крім того, прем'єр Британії Тереза Мей публічно заявила про незгоду з політикою США. На її думку, це не допомогло мирному процесу. Не підтримали рішення Вашингтона президент Франції та канцлер Німеччини.

У минулому році Рада безпеки ООН прийняла резолюцію, яка підкреслює, що організація не буде визнавати підсумків шестиденної війни 1967 року, в ході якої Ізраїль анексував Східний Єрусалим. Палестина вважає, що ця частина міста повинна вважатися столицею палестинської держави.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент Сполучених Штатів Америки (США) Дональд Трамп визнала Єрусалим столицею Ізраїлю.