ua en ru

Країни НАТО одностайні у підтримці України, - Геттемюллер

Країни НАТО одностайні у підтримці України, - Геттемюллер Фото: Роуз Геттемюллер підтвердила підтримку НАТО України

НАТО продовжить надавати практичну й політичну підтримку Україні

З огляду на нещодавнє загострення боїв на Донбасі всі країни-члени Північноатлантичного альянсу (НАТО) висловлюють свою підтримку Україні. Про це в четвер, 9 лютого, заявила заступниця генсека НАТО Роуз Геттемюллер після зустрічі з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом у Брюсселі, передає DW.

Зі слів Геттемюллер, під час проведення засідання ради Україна-НАТО панувала "одностайність" щодо України.

"Київ має значну підтримку з боку всіх союзників (по НАТО, - ред.)", - сказала вона.

Заступниця генсека альянсу також повідомила про "глибоке занепокоєння" НАТО через нещодавнє загострення ситуації на Донбасі та назвала ці бої найтяжчими за останні два роки.

Вона наголосила, що НАТО не визнає незаконної анексії Криму Росією й засуджує спроби Москви дестабілізувати ситуацію в Україні.

Геттемюллер сподівається на збільшення допомоги НАТО Україні

Водноча Геттемюллер зазначила, що розраховує на збільшення оборонних видатків для спільних з Україною програм.

НАТО, з її слів, продовжить надавати практичну й політичну підтримку Україні за допомогою комплексного пакета допомоги та цільових фондів.

Зокрема, за даними Геттемюллер, НАТО підтримує регіональну програму гарантування повітряної безпеки і програму медичної реабілітації, а також допомагає Україні створити Центр із моніторингу й розслідування у сфері кібербезпеки, проводити реформи інституцій безпеки і оборони, щоб Україна була більш захищеною та могла протистояти загрозі військових і гібридних дій.

Нагадаємо, екс-головнокомандувач військ НАТО в Європі Філіп Брідлав закликав президента США Дональда Трампа надати Україні зброю.