ua en ru

Країни ЄС можуть відкрити банківську таємницю вже в травні, - податковий комісар ЄС

Шість найбільших країн ЄС отримали підтримку з боку Нідерландів, Бельгії та Румунії за пропозицією прийняти американську програму FATCA по обміну інформацією. Про це заявив на вихідних в Дубліні податковий комісар ЄС Альгірдас Шемета, передає "Росія 24".

За словами Шеметы, Люксембург і Австрія проявили готовність до компромісу, і це буде додатковим внеском у збільшення податкових зборів в регіоні. "Я бачу ясне вікно можливостей", - заявив Шемета журналістів з приводу нашумілої заходи щодо обміну інформацією про рахунках закордонних податкових резидентів. "Враховуючи сильну політичну волю, я думаю, ми зможемо впоратися з угодою в наступному місяці", - уточнив податковий комісар ЄС.

Єврокомісія оцінила втрати внаслідок ухилення від податків в 1 трлн євро на тлі того, що багато європейських країн узяли на себе нелегкі зобов'язання по скороченню дефіциту бюджету. Провідні політики також підтримують ініціативу, зокрема за ліквідацію податкових гаваней виступив президент Франції, зніяковілий після недавнього скандалу з міністром бюджету, у якого виявився закордонний рахунок у Швейцарії.

Влада подають податковим ухильників сигнал "місць, де ви можете сховатися, все менше і менше", заявив на прес-конференції в Дубліні канцлер Казначейства Великобританії Джордж Осборн.

Люксембург, одна з країн, яка відмовлялася скасовувати банківську таємницю для своїх клієнтів, змінила свою позицію 10 квітня, в той час, як міністр фінансів Люк Фріден заявив вчора, що хотів би розширення цієї ініціативи на всі країни "Великої двадцятки".

Позиція Австрії, яка теж пручалася розкриття інформації, поступово змінюється.

Австрійський міністр фінансів Марія Фектер сказала в Дубліні, що країна готова переглянути принципи банківської таємниці про рахунки іноземних громадян, але цього прикладу повинна послідувати і Великобританія.

"Країна готова до обговорення спільного використання даних, але ці переговори не повинні бути вулицею з одностороннім рухом", - заявила Фектер.

"Великобританія має безліч "пралень" по відмиванню грошей і податкових сховищ у своїй юридичної відповідальності - на Нормандських островах, Гібралтарі, Кайманових островах і Віргінських островах, - сказала Фектер перед початком засідання міністрів фінансів єврозони. - Це гарячі точки для ухилення від сплати податків і відмивання грошей".

Читайте також: Країни ЄС оголосили про запуск "пілотної програми обміну інформацією про банківських рахунках.