ua en ru

Країни ЄАЕС підтримали політику РФ по Україні та Туреччині

Країни ЄАЕС підтримали політику РФ по Україні та Туреччині Фото: саміт ЄАЕС у Москві

Члени ЄАЕС самостійно приймуть рішення щодо Зони вільної торгівлі України та ЄС

Сьогодні, 21 грудня 2015 року, лідери країн Євразійського економічного союзу (ЄАЕС) - Вірменії, Білорусі, Казахстану та Киргизії - підтримали політику Росії щодо України і Туреччини, передають російські ЗМІ.

"Ми щасливі, що змогли домовитися з усіх питань, особливо за економічними", - заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко на саміті ЄАЕС в Москві.

Повідомляється, що лідери ЄАЕС з ініціативи РФ обговорювали заходи після того, як з 1 січня 2016 року запрацює зона вільної торгівлі між Україною та ЄС.

"Ми прийняли рішення: протягом першого кварталу ряд питань ми вивчаємо і розглядаємо, як вчинити, перш за все, щоб підтримати нашу союзницьку Росію", - додав Лукашенко.

Також повідомляється, що для обліку товарів, що надходять із ЄС, в ЄАЕС буде створена єдина інформаційна система, однак президенти на саміті не обговорювали відповідні заходи. За словами першого віце-прем'єра уряду РФ Ігоря Шувалова, інші держави самі вирішать, як їм реагувати.

Крім того, лідери ЄАЕС днем засудили політику Туреччини.

"Цей крок Туреччини ніяк не сприяє консолідації міжнародних зусиль, спрямованих на протидію тероризму, врегулювання ситуації в Сирії і відновлення миру в регіоні", - заявив президент Вірменії Серж Саргсян.

Нагадаємо, Україна розраховує на мінімізацію обмежень у взаємній торгівлі з Казахстаном.