ua en ru

Страхові компанії в червні стали частіше відмовляти у виплаті відшкодувань, - МТСБУ

У червні кількість відмов страховиків у виплаті відшкодувань зросла. Це свідчить з щомісячних даних Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ), повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Відзначається, що якщо за підсумками січня-травня співвідношення кількості відмов до врегульованих страхових подій становила 7,93%, то в червні цей показник перевищив 20%, склавши за підсумками шести місяців 10%.

У червні найбільше відмов було у компаній, до роботи яких у МТСБУ вже давно були зауваження. Серед них, наприклад, СК "Оранта", де з листопада минулого року працює тимчасова адміністрація, "Еталон", де бюро рекомендувало Нацкомфінпослуг провести перевірку, "Страховий капітал", якому МТСБУ призупинило видачу бланків полісів. Рівень відмови вище середнього по ринку зафіксовано, наприклад, у СК "Глобус", "Юнівес" і "Нова".

Головна причина зростання кількості відмов - проведення АТО на сході країни. Єдиної позиції, як класифікувати події, що відбуваються на територіях, де ведуться військові дії, в учасників ринку і регулятора немає. З одного боку, в зоні АТО трапляються класичні ДТП, які повинні покриватися договорами ОСАЦВ. Але з іншого, далеко не завжди застрахованому вдається вчасно і в повному обсязі подати необхідний пакет документів. Страхові компанії вже пішли на ряд поступок, щоб потерпілі, які мають право на відшкодування, змогли його отримати.

До того ж страховики стали більш уважно ставитися до заяв потерпілих. "Із-за девальвації гривні середня сума відшкодування зросла, тому компанії більш відповідально аналізують документи, які надають потерпілі, і більш виважено підходять до прийняття рішення про виплату", - зазначає голова правління СК "Глобус" Володимир Ганчак. За словами експерта, останнім часом почастішали випадки страхового шахрайства. "Частково це пов'язано з тим, що посилилися санкції по відношенню до неплатоспроможним компаніям і компаніям, які будували діяльність за принципом піраміди. Потерпілі намагаються отримати виплату за підробленими полісами або полісами, які вважаються втраченими. Їх частка становить приблизно 10-15%. Страховикам потрібно бути дуже уважними", - вважає Володимир Ганчак.

Втім, деякі страховики вважають зростання кількості відмов технічним явищем. Докладніше.