ua en ru

Страховий гігант AIG може приєднатися до позову проти США

Американський страховий гігант American International Group (AIG) може приєднатися до позову своїх міноритарних акціонерів проти уряду США. Відповідне питання буде обговорюватися в ході засідання ради директорів у середу, передає Reuters з посиланням на американські ЗМІ.

Варто нагадати, що в 2008 р. уряд США врятував компанію від банкрутства, загальний обсяг вкладень склав 182 млрд дол. Тепер же акціонери звинувачують владу в тому, що умови фінансової допомоги спровокували багатомільярдні збитки для власників цінних паперів.

Після "порятунку" AIG провела масштабну телевізійну кампанію під девізом "Спасибі, Америка!" У той же час виконавчий директор групи висловив жаль у зв'язку з тим фактом, що компанія не отримала достатніх коштів для запобігання краху.

Першим судовий позов до американської влади висунув великий приватний інвестор Моріс "Хенк" Грінберг, який володів 12% акцій групи до її колапсу. Протягом року він агітував керівництво AIG приєднатися до позову. Рада директорів зобов'язана розглянути звернення акціонера і обговорити можливість приєднання до позову. У разі, якщо пропозиція Грінберга буде відхилена, останній може оскаржити рішення.

Читайте також: AIG заробила 6,45 млрд дол. на продажі акцій AIA

У листопаді 2012 р. федеральний суддя в Манхеттені відхилив позов Грінберга. При цьому звернення акціонера знаходиться також в окружному суді. Саме ця справа і стало приводом до засідання ради директорів.

Неназвані американські чиновники вкрай негативно відреагували на можливість судової тяганини AIG з урядом. Вони нагадали, що група понесла б куди більші збитки, якби не втручання влади. Представник Федерального резервного банку і зовсім заявив, що влада могла б дочекатися того моменту, коли акції AIG впали б до критичного мінімуму, і лише після цього втрутитися в ситуацію. Він нагадав також, що у групи було два варіанти розвитку ситуації: банкрутство і втручання ФРС, і переміг останній.

Представники AIG, а також казначейства категорично відмовляються від коментарів.

AIG була націоналізована в 2008 р. Після банкрутства банку Lehman Brothers цінні папери страховика впали на 50%, і тоді компанії був наданий строковий кредит у розмірі 85 млрд дол. в обмін на 80% акцій. Згодом частка держави збільшилася до 92%.