ua en ru

Вартість золота в найближчі три місяці буде на рівні 1825 дол. за унцію, - Goldman Sachs

Вартість золота в найближчі три місяці буде на рівні 1825 дол. за унцію. Про це говориться в дослідженні американського банку Goldman Sachs.

Експерти вважають, що в найближчі три місяці ціна унції золота різко піде вгору. У своїй аналітичній доповіді вони радять інвесторам продовжити придбання цього дорогоцінного металу на тлі невизначеності щодо темпів економічного зростання США.

"Нинішній рівень ціни ми розглядаємо як гарну опору для створення нових довгих позицій", - вважають аналітики Goldman Sachs Демін Курвалин і Алек Філіпс.

Свій прогноз аналітики Goldman Sachs аргументують ослабленням найбільшої в світі економіки і спробами американських законодавців підняти верхню планку держборгу. "Пов'язана з цим невпевненість у завтрашньому дні, а також прогнози наших економістів про перспективу слабкого зростання ВВП США в першому півріччі 2013 року через викликаний підвищенням податків тиск будуть сприяти збільшенню ціни золота", - вважають експерти.

У дослідженні банку відзначається, що зростання вартості золота до 1825 дол. за унцію буде відповідати тим курсовим коливанням, які мали місце і раніше в тих випадках, коли американські законодавці приймали рішення про граничної межі державного боргу країни. Починаючи з 1960 року конгрес США піднімав або ж змінював верхню межу держборгу вже 79 раз.

Згідно з повідомленням американського Мінфіну, в період між серединою лютого і початком березня країна переступить межу держборгу 16,4 трлн дол. Фінансування американських відомств закінчиться 27 березня, так що доведеться запитувати нові кошти. У березні також чекає чергове автоматичне скорочення держвитрат, яке в результаті досягнутого 1 січня податкового компромісу було лише тимчасово відкладено.

У четвертому кварталі 2012 року вартість унції золота впала на 5,5%, що стало самим сильним зниженням починаючи з 2008 року. Ціна дорогоцінного металу опинилася під тиском очікувань економічного підйому в США і можливого завершення програми ФРС з підтримки кон'юнктури. Незважаючи на слабкий підсумок останнього кварталу, у річному вирахуванні вартість золота в 2012 році зросла.

На початку цього року золото зуміло відновити свої позиції: ціна унції знову наблизилася до позначки 1700 дол. "Зростання вище рівня 1710 дол. допоможе заспокоїти нерви учасників ринку, особливо тих, які використовують кредитне плече, наприклад хедж-фондів. Ця категорія інвесторів в останні тижні скорочувала свої чисті довгі позиції по золоту. Проте зараз динаміка цін на цьому ринку багато в чому залежить від економічних даних, що надходять з США: сприятливі дані заважають зростанню, у той час як негативні дані, навпаки, надають підтримку", - зазначив у своїй аналітичній записці стратег і директор відділу біржових продуктів Saxo Bank Оле Слот Хенсен.

На думку аналітиків, золото найближчим часом продовжить користуватися попитом у інвесторів, так як ознак завершення програми кількісного пом'якшення ФРС США поки не спостерігається, а інфляційні очікування надзвичайно великі. Крім того, з'явилися ознаки невеликого прискорення економіки Китаю, що також буде стимулювати купівлі цього дорогоцінного металу.

Читайте також: Нацбанк у 2012 році збільшив резерви в золоті на 26,5% - до 1,14 млн тройських унцій