ua en ru

Стимуляція економіки США допомагає зростанню країн, що розвиваються, - Бернанке

Стимуляція економіки США допомагає зростанню країн, що розвиваються. Про це сьогодні заявив глава Федеральної резервної системи Бен Бернанке на конференції Світового банку і Міжнародного валютного фонду в Токіо, передає Reuters. Відзначимо, що політика "кількісного пом'якшення" (QЕ3), яку проводить ФРС, піддається критиці за зниження вартості долара і підвищення вартості інших валют, що призводить до зменшення експорту з держав, що розвиваються. Проте Бернанке спростував істинність подібних концепцій.

"Далеко не факт, що пом'якшення монетарної політики в розвинених державах призводить до збитків на ринках, що розвиваються. "Кількісне пом'якшення" не тільки допомагає відновленню економіки США через стимулювання попиту, але і сприяє відновленню світової економіки в цілому", - відзначив Бернанке.

Він додав, що відсутність чітких термінів закінчення третього раунду "кількісного пом'якшення" повинне сприяти більшій гнучкості самої програми і підвищенню упевненості суспільства в здатності економіки повернутися до зростання. "Пом'якшення монетарної політики і велика впевненість суспільства в найближчі декілька кварталів повинні призвести до швидкого зростання економіки і створення нових робочих місць", - сказав глава ФРС.

Нагадаємо, що 13 вересня ц.р. ФРС США оголосила новий раунд кількісного пом'якшення, в рамках якого щомісячно купуватиме іпотечні облігації на 40 млрд дол. Крім того, ФРС продовжила очікуваний період збереження облікової ставки поблизу нуля до середини 2015 р., виходить із заяви комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC). Також ФРС продовжить до кінця 2012 р. операції по продовженню середнього терміну погашення паперів в своєму портфелі (неофіційно - операція "Твіст"). В рамках цієї програми Федеральний резерв продає короткострокові і купує на ту ж суму більш довгострокові папери. З урахуванням цих операцій портфель довгострокових паперів ФРС збільшуватиметься приблизно на 85 млрд дол. щомісячно до кінця року.

Читайте також: QЕ3 не стане причиною зростання інфляції, - експерт