ua en ru

Степанов пропонує будувати дороги за формулою

Степанов пропонує будувати дороги за формулою Фото: Максим Степанов (facebook.com StepanovMV)

Степанов пропонує по-іншому виділяти гроші на ремонт доріг

Голова Одеської обласної державної адміністрації (ОДА) Максим Степанов пропонує запровадити середньострокове планування ремонту доріг по всій країні – на 3-5 років. Про це йдеться в його зверненні до бюджетного комітету Верховної ради, повідомляє його прес-служба.

Крім цього, обов'язково встановити чіткі критерії розподілу коштів дорожнього фонду – за спеціальною формулою.

"У нас немає чіткої методики розподілу коштів по областях. Все робиться в ручному режимі. Як наслідок, Одеська область, наприклад, в 2018 році фактично отримає на дороги місцевого та державного значення з різних джерел трохи більше 1 млрд грн., а це - 1,5% грошей від усього дорожнього фонду країни", - заявив Степанов, коментуючи своє звернення до депутатів.

Як приклад, Степанов наводить ситуацію з так званим митним експериментом – коли 50% від перевиконання платежів повинні йти на ремонт доріг. Але з 2018 року цю норму змінили. Так, в липні Одеська область повинна була отримати 206 млн гривень, а в реальності надійшло 5 млн гривень.

Голова ОДА додає, що також проблемою є постійна зміна правил при наповненні дорожнього фонду. "Потрібне стабільне джерело його формування, без щорічних змін законодавства", - упевнений Степанов.

Формульну методику розподілу коштів потрібно розробити і затвердити додатково. А всі ці зміни – закріпити в Бюджетному кодексі. Вони дозволять більш ефективно і завчасно планувати ремонт доріг по всій країні, впевнений голова ОДА.