ua en ru

Ставнійчук: Низку пріоритетів держави неможливо реалізувати без реформи Конституції

Сьогодні українська держава має пріоритети, які неможливо реалізувати без реформування Конституції. Йдеться, зокрема, про реформу національного судочинства. Про це заявила радник Президента України, керівник головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента Марина Ставнійчук, говорячи про доцільність створення Конституційної асамблеї, передає радіо "Свобода".

"Прийняті нормативно-правові акти, які вже впливають на зміну ідеології здійснення правосуддя в Україні. Але водночас залишається ряд питань, які неможливо вирішити без реформування Конституції", - сказала радник Президента.

За словами Ставнійчук, йдеться, зокрема, про ефективність і незалежність органів суддівського самоврядування за рахунок механізмів формування Вищої ради юстиції.

Ставнійчук нагадала, що європейські інституції, в тому числі ПАРЄ, у рекомендаціях Україні виклали цілий перелік питань, які потрібно вирішити ближчим часом для досягнення європейських стандартів у системі правосуддя України.

"ПАРЄ також звернула увагу Президента на необхідність невідкладного проведення конституційної реформи, не очікуючи парламентських виборів", - наголосила Ставнійчук.

17 травня Президент Віктор Янукович підписав указ про створення Конституційної асамблеї як спеціального допоміжного органу при Президентові з метою напрацювати пропозиції щодо змін до Конституції України. Головою призначений Леонід Кравчук.