ua en ru

Ставнійчук: Конституція 1996 р. морально застаріла і не відповідає сьогоденню

Конституція 1996 року - це Конституція, пострадянського періоду, і має певні недоліки на які звертали увагу Європейські інституції тоді, коли вона приймалась і тоді, коли Конституційний суд прийняв рішення щодо повернення редакції Конституції зразка 1996 р. Про таке в ефірі "5 каналу" заявила керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента, член Венеціанської комісії, радник Президента Марина Ставнійчук.
"Конституція 1996 р. є Конституцією пострадянського періоду. Так, вона увібрала в себе ряд позитивних демократичних положень, але все ж основний закон, прийнятий на той період був дитям свого часу, і власне певні вади, певні недоліки тексту основного закону в редакції 1996 р. мали місце і про це говорили європейські інституції у том час і звертають увагу української держави і на теперішньому етапі", - заявила радник Президента.
"Можна сказати, що по багатьом позиція, що Конституція 1996 р. є такою, яка вона була прийнята у той період часу, пострадянський період. В багатьох позиціях, мені здається, можна сьогодні і необхідно і власне тому і розпочатий Конституційний процес, необхідно говорити про нові методологічні підходи до формування положень Конституції України, з огляду на рух України в європейський бік розвитку, рух України на шляху до демократизації, з огляду на рух України, до дійсно держави, де дійсно переважає принцип верховенства права, до створення відкритого, громадянського суспільства, до створення тих взаємостосунків суспільства і держави де людина є основною цінністю", - підкреслила Ставнійчук.