ua en ru

Ставка на транзит газу після перегляду може стати конкурентною Nord Stream, - НКРЕКП

Ставка на транзит газу після перегляду може стати конкурентною Nord Stream, - НКРЕКП Фото: Дмитро Вовк (uacrisis.org)

Передбачається, що новий тариф буде враховувати інтереси України щодо завантаження своєї ГТС

Ставка на транзит газу по газотранспортній системі (ГТС) України після перегляду може стати конкурентною тарифу, який використовується при транспортуванні через "Північний потік" (Nord Stream). Про це в коментарі РБК-Україна повідомив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк.

"У зв'язку з останнім рішенням Стокгольмського арбітражу комісія очікує інформації від "Укртрансгазу" і "Нафтогаз", щоб можна було прийняти такі виважені рішення, які б стосувалися терміну регуляторної амортизації, врахування змін, що відбулися по неконтрольованим витратам, таких, як податки, а також перегляду операційних витрат компанії. На нашу думку, виконавши наступні розрахунки, спільно з "Укртрансгазом", "Нафтогазом" і суб'єктами, які на сьогоднішній день на це впливають і координують, ми зможемо отримати конкурентний тариф порівняно з маршрутом Nord Stream", - зазначив Вовк.

За його слова, таким чином, Україна отримає не тільки політичні, але й економічні аргументи для відстоювання своєї позиції.

"Тариф буде обґрунтованим і буде враховувати інтереси України щодо завантаження своєї ГТС. Це питання поки на робочому рівні обговорюється", - додав Вовк.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж не підтримав вимогу "Нафтогазу" щодо перегляду тарифів на транзит російського газу. За даними НАК, у 2017 році Україна отримала за транзит близько 3 млрд доларів, а в 2016 році - понад 2 млрд доларів. У суді НАК "Нафтогаз" наполягав, що тариф на транзит повинен бути встановлений незалежним регулятором на основі RAB-методу, а не в результаті переговорів між двома компаніями.

У минулому році справедливою НАК "Нафтогаз" називав ціну 7,9 доларів за транспортування тисячі кубометрів на відстань 100 км. У "Газпромі" вважають, що вартість транзиту - не більше 2,5-2,6 доларів. У 2009 році ставка тарифу на транзит становила 1,7 долара/100 км. Крім того, "Нафтогазу" не вдалося відстояти право передавати свої права та обов'язки за транзитним договором іншому оператору ГТС. Це необхідно для приведення договорів українського газового монополіста у відповідність з вимогами Третього енергопакету і європейського законодавства.