ua en ru

Ставка об'єднаного податку може становити від 20%, - ДФС

Ставка об'єднаного податку може становити від 20%, - ДФС Фото: Тарас Качка

ЄСВ можуть об'єднати з прибутковим податком

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) можуть об'єднати з прибутковим податком, ставка об'єднаного податку може становити від 20%. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив бізнес-омбудсмен при Державній фіскальній службі (ДФС) Тарас Качка.

"В основному зараз дискусії зосереджені навколо реформи базових горизонтальних податків - доходів фізосіб, ЄСВ. Мене більше цікавить не стільки ставка ПДФО, а як вирішиться питання з ЄСВ. ЄСВ не реалізує ідею солідарної пенсійної системи, він може бути об'єднаний з прибутковим податком", - сказав Качка.

За його словами, оптимальна ставка такого об'єднаного податку може становити 20% і вище.

"Дискусії ведуться між 20% і трохи вище. Навіть консервативний підхід з високими ставками ПДФО, але при вирішенні проблеми з ЄСВ - вже великий конструктив. Прорахунки є по різним моделям, різними ставками. Питання в тому, як ми ставимося до оподаткування заможних людей. При об'єднанні ставок це б'є, але не сильно, по доходах заможних громадян. Але навіть найбільш консервативний сценарій дозволяв збільшити дохід від ПДФО за рахунок зміни підходу", - повідомив бізнес-омбудсмен при ДФС.

Нагадаємо, до держбюджету з початку року сплачено 102,5 млрд грн єдиного соцвнеску.