ua en ru

Статус судді потрібно підтверджувати результатами ЗНО, - нардеп від КПУ

Для того щоб судді уважно стежили за змінами в законодавстві, кожні п'ять років потрібно проводити незалежне тестування для підтвердження статусу судді. Про це заявив народний депутат України (КПУ) Спиридон Кілінкаров.

"На сьогоднішній день адвокати знають законодавство на порядок краще ніж судді. Чому? Тому що у адвокатів є мотивація пошуку шляху вирішення питання в суді, щоб відстояти інтереси свого клієнта", - зазначив він.

За словами політика, у суддів немає мотивації відстежувати зміни в законодавстві.

"Хоча сьогодні Верховна Рада не працює, але протягом дуже тривалого періоду часу ми вносимо багато змін в судове законодавство. А тепер велике питання: а судді відстежують всі ці зміни? Чи проходять вони семінари додаткового навчання? Або статусу судді їм достатньо і вони не хочуть розвиватися? Ніхто цими питаннями не переймається", - додав нардеп.

Кілінкаров переконаний, що не потрібно присвоювати статус судді довічно, необхідно як мінімум раз на п'ять років проводити кваліфікаційні іспити щодо всіх без винятку суддів.

"Це має бути як зовнішнє незалежне оцінювання - без прізвищ. Щоб людина взяла ручку і листок паперу і сама відповідала на питання", - вважає він.