ua en ru

Найстаріший банк Швейцарії Wegelin & Co закривається через американських "податкових ухильників"

Найстаріший приватний банк Швейцарії Wegelin & Co закриється через те, що ряд американських клієнтів використовували його для приховування від податків, передає BBC. Раніше стало відомо, що банк виплатить уряду США 57,8 млн дол. штрафу за допомогу своїм американським клієнтам в ухиленні від сплати податків.

Представники Wegelin & Co зізналися на суді в Нью-Йорку, що їм було відомо про секретні рахунки американських громадян, що переховуються від податкових перевірок.

Співробітники Міністерства юстиції США заявили у відповідь, що знаходити неплатників і тих, хто їм потурає - пріоритетне завдання для відомства.

Нагадаємо, що звинувачення проти Wegelin & Co було висунуто в лютому минулого року. За даними слідства, три співробітника банку - Майкл Берлінка, Урс Фрей і Роджер Келлер - пропонували клієнтам створювати приховані рахунки в період з 2002 р. по 2011 р. Зокрема, в 2008-2009 рр.. підозрювані відкрили кілька таємних рахунків для колишніх клієнтів швейцарського банку UBS. Тоді американська влада звинуватила UBS і ще декілька швейцарських банків в допомозі податковим ухильникам і в якості компенсації зобов'язала UBS виплатити 780 млн дол. З метою зайняти звільнену нішу ринку співробітники Wegelin & Co. почали переманювати бажаючих і далі приховувати свої доходи колишніх клієнтів UBS. Крім того, уряд США вилучив понад 16 млн дол. з рахунку банку-кореспондента Wegelin & Co. в США на підставі ордена на конфіскацію.

Заснований в 1741 р., Wegelin & Co. є найстарішим банком Швейцарії. Банк надає широкий спектр банківських послуг клієнтам по всьому світу, філій у США не має, діє за допомогою банку-кореспондента.

Читайте також: США і Ірландія обмінюватимуться інформацією про фінансові рахунках багатих громадян