ua en ru

Станція Cassini на супутнику Сатурна виявила сніговик

Станція Cassini на супутнику Сатурна виявила сніговик Фото: NASA

Знімки отримані на відстані 1839 кілометрів від поверхні Енцелада

Станція Cassini виявила на північному полюсі Енцелада (одного із супутників Сатурна) численні розломи, а також три кратера, що формують зображення сніговика. Про це повідомляється на сайті NASA.

Знімки, отримані 14 жовтня 2015 року, коли апарат знаходився на відстані 1839 кілометрів від поверхні Енцелада. В даний час це найбільш якісні зображення північного полюса, наявні в розпорядженні вчених.

На зображеннях помітні три кратера, які перетинають численні тріщини. Раніше місія Voyager дозволила спостерігати такі структури на поверхні Енцелада, однак отримані знімки були поганої якості. Тріщини в районі південного полюса та екватора Енцелада раніше фотографувала станція Cassini. Такі структури на півночі супутника НАСА за допомогою Cassini сфотографировало вперше. Дані, одержані нею, будуть передаватися на Землю протягом кількох днів.

Повідомляється, в наступний раз станція Cassini пролетить поряд з Энцеладом 28 жовтня і 19 грудня 2015 року. Так, 28 жовтня станція опиниться на відстані 49 кілометрів від поверхні цього супутника Сатурна - мінімальному за всю історію його досліджень. Станція повинна пролетіти через шлейф, що складається з заморожених частинок, вивергає кріовулканами Енцелада, і зібрати дані про їх склад.

Це може допомогти вченим уточнити існуючі моделі внутрішньої будови супутника Сатурна, зокрема, температурні умови в його підлідному океані, в існування якого більшість вчених вже не сумніваються.

Нагадаємо, раніше на супутниках Сатурна знайшли докази життя.