ua en ru

Стало відомо, коли оживе ринок нерухомості Києва

Які-небудь позитивні тенденції на ринку житлової нерухомості столиці з'являться не раніше лютого 2015 року, вважає керівник відділу продажів ЖК "Park Stone" Дмитро Шостя.

Які-небудь позитивні тенденції на ринку житлової нерухомості столиці з'являться не раніше лютого 2015 року, вважає керівник відділу продажів ЖК "Park Stone" Дмитро Шостя.

Такий прогноз ґрунтується як на поточних тенденціях з продажем квартир, так і на очікуваннях щодо розвитку ситуації в економіці в цілому. "Одним з ключових факторів, який рухав ринок вторинної і первинної нерухомості Києва вперед до якоїсь позитивної динаміки, був приплив внутрішніх мігрантів зі східних регіонів. Люди з різним матеріальним становищем впливали як на економ-сегмент, так і на продажу елітного житла. Інших покупців практично не було", - зазначає експерт.

Однак сьогодні ситуація починає змінюватися. "Ми спостерігаємо тенденцію і Служба надзвичайних ситуацій підтверджує її своєю статистикою - повернення частини біженців тому в Донецьку та Луганську область. А протягом 2-3 місяців можна прогнозувати посилення відтоку або в ці регіони, або в інші області. Оскільки такої кількості робочих місць, на які претендують ці громадяни, Київ, зважаючи на складну економічну ситуацію в країні, запропонувати не в змозі", - говорить Дмитро Шостя.

Загальний занепад в економіці і курсові коливання також сильно впливають на стабільність ринку нерухомості. "Ряд забудовників сьогодні відчувають труднощі не тільки з продажами, але і з погашенням взятих раніше кредитів на розвиток. У зв'язку з цим вони змушені або припиняти будівництво, або істотно відкладати терміни введення в експлуатацію. За аналогією з банківським ринком, коли проблеми однієї банку підривають довіру до всього сегменту, такі труднощі 1-2 великих девелоперів можуть негативно позначитися на інтересі інвесторів до купівлі житла", - вважає керівник відділу продажів ЖК "Park Stone".

"У зв'язку з ситуацією на Сході підприємства ГМК вже навряд чи будуть домінуючим локомотивом економічного зростання. Тому позитивні тренди в економіці, швидше за все, будуть прив'язані до сезонних сплесків в аграрному секторі. До кінця 2014 - початку 2015 року агрокомпанії почнуть заводити в країну виторг від експортних контрактів. Це як мінімум стабілізує ділові очікування, що завжди позитивно позначається на ринку нерухомості", - резюмував Шостя.