ua en ru

Стала відома схема перевезення в Сирію найманців із Росії

Стала відома схема перевезення в Сирію найманців із Росії Фото: літак авіакомпанії Cham Wings (sana.sy)

Приватна сирійська авіакомпанія Cham Wings здійснює перельоти між Дамаском і Ростовом-на-Дону

Приватна сирійська авіакомпанія Cham Wings здійснює перельоти між Дамаском і Ростовом-на-Дону, перевозячи в Сирію російських найманців. Про це йдеться у розслідуванні Reuters.

Зазначено, що цих перельотів немає у розкладі ростовського аеропорту Платов.

"Один із таких рейсів особисто бачив кореспондент агентства. Чоловіки в ростовському аеропорту були контрактниками", - йдеться в статті.

За даними видання, літаки прилітають до Ростова переважно вночі, а відлітають рано вранці, коли в аеропорту майже немає інших пасажирів.

Підкреслюється, що відкритої інформації про ці рейси і розклад польотів немає, а купити квиток на них не можна.

"За 14 місяців із 5 січня 2017 року авіакомпанія здійснила 51 політ із Дамаска і Латакії в Ростов і назад. Щоразу для цього використовувалися лайнери Airbus A320, які можуть перевозити до 180 пасажирів", - йдеться у розслідуванні.

Наголошується, що Cham Wings із 2016 року перебуває під санкціями США. Компанію звинуватили у доставці в Сирію бойовиків-союзників президента Башара Асада, зброї та спорядження для сирійської розвідки.

За інформацією агентства, раніше літаки Аirbus належали європейським і американським авіакомпаніям, але пізніше вони опинилися у парках близькосхідних компаній через мережу посередників та офшорів.

Зокрема, 84 вживані літаки виробництва Airbus і Boeing змогли придбати або орендувати компанії "Хорс" і "Дарт" (зареєстровані в Україні). З цих 84 літаків як мінімум 40 опинилися в Іраку, Ірані та Сирії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що від російських бомбардувань у Сирії протягом двох із половиною років постраждали понад 7,5 тис. мирних жителів.