ua en ru

США зацікавлені в енергетичній безпеці України, - Коновалюк

Кандидат на пост Президента України Валерій Коновалюк обговорив у Вашингтоні проблеми енергетичної безпеки України. Про це повідомляє прес-служба політика.

На зустрічі з конгресменом (членом Комітету з енергетики і торгівлі Палати представників) Леонардом Лансом Коновалюк зазначив, що "Росія боїться втратити важелі впливу на Україну і намагається зберегти свою монополію на постачання енергоресурсів. Це стратегічна помилка. Росія сама повинна бути зацікавлена в диверсифікації свого енергетичного сектору".

Представник Техасу, конгресмен Тед Поу запевнив: "США готові допомогти Україні і підтримати її стабільність. Якщо потрібно, Техас посприяє з газом і технологіями для його вилучення з самих недоступних місць".

Енергоефективність була головною темою на зустрічі з одним із найдосвідченіших конгресменів США - Едом Марки. (Протягом 4 десятиліть він обирався в Конгрес. Нині Марки Ед - сенатор, член Комітету із зовнішньої політики).

"Україна - друга в світі після Узбекистану по неефективному використанню енергії. Якщо ви підвищите свою енергоефективність, наприклад, до рівня Польщі, то мінімум в два рази знизите залежність від поставок російського газу", - зазначив сенатор.

На зустрічах в Конгресі особлива увага приділялася нинішній ситуації в Україні. Коновалюк висловив сподівання, що "вже восени цього року в Україні буде прийнята нова Конституція і будуть проведені дострокові парламентські вибори".

Американська сторона з розумінням поставилася до проблеми формування України як повноцінної держави. "США добилися незалежності в 1776 році, а Конституцію прийняли в 1787-м. Так що з подібними проблемами і ми стикалися", - зауважив конгресмен Леонард Ланс.

Український політик висловив жаль, що роки незалежності України були витрачені на політичну боротьбу, а не на реформи. Тим не менш, кандидат на пост Президента висловив упевненість, що українське суспільство вже переросло своїх політиків і готове до кардинальних перетворень.

Наприкінці зустрічі сенатор Ед Марки натякнув, що "Україна готова до свого Джона Кеннеді".

Коновалюк також дав інтерв'ю авторитетним ЗМІ - BloombergNews і ReutersTV. Політик підкреслив, що "проти федералізації України, але за надання більших повноважень регіонам країни".

Візит Коновалюка в Вашингтон триває, і завтра політик представить План врегулювання ситуації в Україні.