ua en ru

США виділять на підтримку виборів Президента України 11,4 млн дол., - Держдеп

США виділять на вибори Президента України 11,4 млн дол. Про це під час щоденного прес-брифінгу повідомила офіційний представник Держдепартаменту Джен Псакі.

США виділять на вибори Президента України 11,4 млн дол. Про це під час щоденного прес-брифінгу повідомила офіційний представник Держдепартаменту Джен Псакі.

"Сполучені Штати надають у цілому 11,4 млн дол. для підтримки вільних і справедливих виборів в Україні", - сказала вона.

За її словами, в Україну будуть спрямовані 1 тис. міжнародних спостерігачів по лінії Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі (БДІПЛ ОБСЄ). З них десята частина, тобто 100 осіб, забезпечать США - це члени Парламентської асамблеї ОБСЄ і конгресмени.

В даний час на Україну вже прибули 100 спостерігачів ОБСЄ, а 20 травня в країну прибудуть ще 900.

Псакі також поінформувала, що Державний секретар США Джон Керрі говорив по телефону з призначеним Верховною радою України виконуючим обов'язки прем'єр-міністра Арсенієм Яценюком. Сторони обговорили зусилля по підготовці до виборів 25 травня, в тому числі заходи, які дозволять проголосувати людям по всій Україні. Держсекретар запропонував йому продовжити діалог для вирішення кризової ситуації.

Також представник Держдепартаменту повідомила, що у Вашингтоні вивчають і аналізують передбачуваний проект дорожньої карти, розробленої головою ОБСЄ, Президентом Швейцарії Дідьє Буркхальтером і спрямованої на реалізацію женевських домовленостей з деескалації ситуації в Україні.

"Ми, звичайно, вітаємо зусилля міжнародного співтовариства і широкого кола осіб у міжнародному співтоваристві щодо висунення ідей, що сприяють підтриманню миру і безпеки в Україні", - заявила вона.