ua en ru

США вперше назвали суму боргу перед Саудівською Аравією

США вперше назвали суму боргу перед Саудівською Аравією Фото: Барак Обама і король Саудівської Аравії Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд

Обсяг казначейських зобов'язань країни, держателем яких є Саудівська Аравія, становить 116,8 млрд доларів

Саудівська Аравія входить в десятку найбільших іноземних власників держборгу США. Станом на березень 2016 року, країна є власником казначейських зобов'язань США на суму 116,8 млрд доларів. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на дані Мінфіну США, розкриті згідно з Актом про свободу інформації.

Найбільшими ж власниками боргу є Китай (1,3 трлн доларів) і Японія (1,1 трлн доларів).


Тим не менш, в агентстві відзначають, що реальні обсяги боргу США перед Саудівською Аравією можуть навіть бути вище. Зараз валютні резерви Саудівської Аравії становлять 587 млрд доларів. Згідно зі статистикою МВФ, загальна практика центральних банків передбачає розміщення двох третин валютних резервів у доларах. Частина боргових зобов'язань може бути акумульована в офшорних юрисдикціях.

Зокрема, Бельгія є власником 143 млрд доларів американських зобов'язань. При цьому на балансі зареєстрованих в королівстві компаній також числяться казначейські облігації, офіційним власником яких є Китай.

Дані про іноземних власників своїх казначейських зобов'язань в США публікують з 1974 року, але Саудівська Аравія ніколи раніше не називалася власником боргу США.

Нагадаємо, у січні-лютому держборг України скоротився до 64,3 млрд доларів.