ua en ru

США в 2012-2013 рр. будуть змушені піти шляхом різкого скорочення бюджетних витрат, - експерт

США в 2012-2013 рр. будуть змушені піти шляхом різкого скорочення бюджетних витрат. Таку думку висловив в ефірі РБК-ТБ головний економіст по Росії і країнам СНД банку HSBC Олександр Морозов.

"З точки зору внутрішнього попиту американці змушені йти європейським шляхом, щоправда, більш повільно - скорочувати обсяг заборгованості в секторі домогосподарств, держави... Бюджетний дефіцит буде скорочуватися насамперед за рахунок скорочення бюджетних витрат. Це негативний фактор, який буде стримувати зростання американської економіки", - сказав експерт.

Він також відзначив, що в США відбувається істотна трансформація в плані платіжного балансу.

"Одним з драйверів економіки США останнім часом є не стільки внутрішнє споживання, скільки зовнішній попит. Якщо подивитися на динаміку американського експорту, то вона цілком сприятлива... Америка може спробувати викрутитися з боргової пастки через бюджетні заходи. Аналітики банку HSBC по Америці вважають, що цей сценарій цілком можливий. Проблема емісії, розгону інфляції в США виникне набагато пізніше, ніж в Європі", - сказав фахівець.

Даючи прогноз на майбутній рік, експерт зазначив, що "на 2012 р. ідеальний сценарій - дуже повільне зростання. Якщо брати світову економіку, швидше за все, близько 2%". "Якщо Європа уникне рецесії, це теж буде хороший сценарій. У нашому банку ми називаємо ситуацію 2012-2014 рр. ситуацією вічної мерзлоти, коли економічне зростання буде істотно нижче, ніж в десятиліття до кризи", - сказав Морозов.