ua en ru

У США вчені виявили новий вірус, який передається при переливанні крові

У США вчені виявили новий вірус, який передається при переливанні крові Фото: виявлено вірус, який передається при переливанні крові

Новий вірус отримав назву людський hepegivirus-1

Вчені Колумбійського університету (США) виявили новий вірус, який може передаватися при переливанні крові. Результати дослідження опубліковані в журналі mBio Американського товариства мікробіологів.

За даними вчених, новий вірус має схожість з вірусом гепатиту, проте поки не знайдено доказів, що він викликає які-небудь захворювання.

Повідомляється, що вчені назвали вірус "людський hepegivirus-1" (HHpgV-1). Щоб знайти його, команда вчених досліджувала старі зразки крові між 1974 і 1980 рр. від 46 добровольців. Всі добровольці отримали кров для лікування гемофілії. Вірус HHpgV-1 був знайдений у двох зразках. Потім фахівці вивчили ще 106 зразків крові від інших добровольців і виявили вірус ще у двох людей.

"Це перший вірус, описаний в останній час, який пов'язаний з переливанням крові. Ми точно не знаємо, чи він є однією з основних причин гепатиту", - заявив експерт з інфекційних захворювань доктор Ян Липкин, який курирував команду дослідників в Колумбійському університеті.

Нагадаємо, в Сьєрра-Леоне зафіксували ще один випадок зараження вірусом Ебола.