ua en ru

США і країни Європи закликають відповісти на пуски ракет Іраном

США і країни Європи закликають відповісти на пуски ракет Іраном Фото: світові лідери розкритикували Іран через запуск ракет

Випробування Тегераном ракет суперечать резолюції Радбезу №2231

Ракетні запуски Ірану суперечать досягнутої в минулому році ядерної угоді з світовими лідерами, заявили в США, Франція, Німеччина і Великобританія, повідомляє Reuters.

Західні країни закликали раду Безпеки ООН прийняти "належні відповідь" заходи.

Нещодавно проведені Іраном випробування балістичних ракет, були "несумісні" і "суперечили" резолюції Радбезу за номером №2231, прийнятої в липні минулого року, йдеться у спільному листі США, Франції, Німеччини та Великобританії, направленому посла Іспанії в ООН Роману Ойарсуну Марчези і генерального секретаря організації Пан Гі Муну.


У листі підкреслюється, що ракети, які використовувалися при недавніх запусках, "за своєю природою мали здатність доставляти ядерні заряди". У листі також пропонується обговорити в рамках Совебеза ООН "належні заходи" у відповідь на відмову Тегерана виконати свої зобов'язання.

Завдання по координації обговорення питань щодо резолюції №2231 в Раді безпеки було покладено на Іспанію.

Нагадаємо, верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Могерини зявила, що ЄС не розглядає можливість введення санкцій щодо Ірану через його випробування балістичних ракет, оскільки це не порушує ядерної угоди Тегерана з світовими лідерами.