ua en ru

США скинули свою найпотужнішу неядерну бомбу на позиції ІДІЛ в Афганістані

США скинули свою найпотужнішу неядерну бомбу на позиції ІДІЛ в Афганістані Фото: GBU-43

Бомбу з GPS-наведенням також називають "матір'ю всіх бомб"

Сполучені штати Америки вперше застосували свою найпотужнішу неядерну зброю на позиції бойовиків "Ісламського держави" в Афганістані. Про це повідомляє Politico.

"Бомба GBU-43 була скинута з літака в 19:32 за місцевим часом, з метою зруйнувати мережу тунелів ІДІЛ в провінції Нангархар", - заявив прес-секретар Міноборони Адам Стамп.

За його словами, бомба з GPS-наведенням, відома також під назвою Mass Airdnance Air Blast, отримала прізвисько "мати всіх бомб". Використання бомби такого типу стало першим в історії її бойовим застосуванням. Скинув Бомбу транспортний літак особливого призначення Lockheed MC-130.

Останній навчальний випробування проводилося 11 березня 2003 року, вибух тоді викликав грибне хмара, яке можна було побачити з відстані 20 миль (приблизно 32 км). На місці прийняли всі заходи для запобігання жертв серед цивільного населення і супутнього збитку.

"По мірі втрат, ІДІЛ використовують саморобні вибухові пристрої, бункери і тунелі, щоб поліпшити свій захист. Це був правильний удар, щоб зменшити ці перешкоди і зберегти прогрес наступу", - заявив генерал Джон Ніколсон, командувач військами США в Афганістані.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про заяву держсекретаря США Рекса Тіллерсона, що Сирія використовувала хімічна зброя більш 50 разів.