ua en ru

США провалили "особливо важливі" випробування ракети-перехоплювача системи ПРО

Випробування одного з елементів протиракетної оборони США, що припускають перехоплення балістичної ракети дальньої дії, завершилися провалом, передає агентство Associated Press.

Випробування одного з елементів протиракетної оборони США, що припускають перехоплення балістичної ракети дальньої дії, завершилися провалом, передає агентство Associated Press.

Випробування відбулися 5 липня. Ракета-перехоплювач наземного базування була запущена з бази ВПС США Ванденберг у Каліфорнії. Вона мала здійснити перехоплення навчальної балістичної ракети, пуск якої був здійснений з тестового полігону імені Рональда Рейгана на атолі Маршаллових островів Кваджалейн. Цілі випробувань досягти не вдалося.

Агентство Сполучених Штатів з протиракетної оборони заявляє, що відповідальні за програму ПРО проведуть розслідування щодо визначення причин невдачі випробувань.

Фахівці називали дане випробування "особливо важливим для відображення балістичних ракетних ударів великої дальності".

Зазначимо, що в США останнім часом звучать думки про неефективність системи протиракетної оборони в Європі. Зокрема, співробітники Пентагону допускають, що приміщення ряду елементів технологічного ланцюжка в Польщі та Румунії не має практичного сенсу. У наслідку, повідомлялося, що США відмовилися від четвертого етапу розгортання системи, тобто, розміщення ракет-перехоплювачів у Польщі та Румунії. Офіційно причину для згортання або тривалого заморожування 4-го етапу пояснили зниженням фінансування. Польща, у свою чергу, заявила, що може побудувати власний протиракетний щит.

Система протиракетної оборони території США створюється, згідно із заявами Американської адміністрації, для захисту території країни від ракетно-ядерного удару з боку так званих країн-ізгоїв, до яких у США відносять, зокрема, КНДР, Іран і Сирію (раніше також Ірак і Лівію) .

Система ПРО США включає в себе центр управління, станції далекого виявлення і супутники стеження за запусками ракет, станції наведення ракет-перехоплювачів, самі ракети-носії для виведення протиракет у космос з метою знищення балістичних ракет супротивника.

В кінці 2006 - початку 2007 намір США розмістити елементи системи ПРО в Східній Європі. Створення системи ПРО в Європі є частиною нової стратегії НАТО під назвою "розумна оборона". У рамках нових підходів до безпеки держави альянсу прагнуть розширювати співробітництво в галузі оборони в умовах обмежених фінансових можливостей. За офіційним графіком, система протиракетної оборони повинна запрацювати до 2020 р.