ua en ru

США припинять авіанальоти на Лівію з 3 квітня, - генерал М.Маллен

США припиняють участь у бойовій операції в Лівії. Починаючи з неділі, 3 квітня, американські літаки більше не будуть брати участь у нальотах союзної авіації на війська лівійського керівника Муамара Каддафі. Про це заявив у четвер, 31 березня в Конгресі голова об'єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Майк Маллен, передає Deutsche Welle з посиланням на агентство Dapd.

За словами М.Маллена, починаючи з цього дня, США обмежаться місією підтримки. Відновити свою участь у повітряних нальотах на Лівію вони можуть лише на прохання керівництва НАТО. В іншому ж випадку повітряні нальоти повинні будуть здійснювати Франція, Великобританія та інші країни альянсу, вказав американський генерал.

У той же час, в Конгресі заяву М.Маллена викликало шквал критики. Відомий сенатор-республіканець Джон Маккейн зазначив, що генерал Маллен оголосив про згортання участі США в повітряних нальотах якраз в той момент, коли війська Каддафі знову стали тіснити повстанців на полі бою.

У своєму виступі в Конгресі генерал М.Маллен також відзначив, що війська М.Каддафі, незважаючи на нальоти західної авіації, залишаються в 10 разів сильніше формувань повстанців. Він також попередив, що лівійський диктатор не гребує застосуванням ніяких коштів і готовий знищити "стільки завгодно людей заради придушення заколоту".

Зі свого боку міністр оборони США Роберт Гейтс висловився проти подальшого розширення контактів Вашингтона з лівійськими повстанцями. Він підкреслив, що поки відомо дуже мало про цілі цих людей. Гейтс також висловився проти військового навчання лівійських повстанців і постачання їм озброєнь. В даний час необхідно подумати про те, яку підтримку ми можемо запропонувати опозиції крім поставок зброї, сказав глава Пентагону. Якщо ж інші держави хочуть озброювати повстанців, то нехай вони самі це й роблять, додав Роберт Гейтс.
Міністр закордонних справ ФРН Гідо Вестервелле зажадав політичного врегулювання конфлікту в Лівії. У ході візиту в Пекін 1 квітня він підкреслив, що військового розв'язання кризи в Лівії бути не може, необхідно запустити політичний процес. Умовою цього, однак, має бути згода М. Каддафі на припинення вогню, попередив глава МЗС ФРН.

Тим часом М.Каддафі після втечі до Великобританії міністра закордонних справ Муси Мохамада Куси заборонив всім високопоставленим чиновникам залишати межі Лівії. Про це повідомляє арабська газета Al-Sharq al-Aswat з посиланням на офіційні джерела в Тріполі.

Згідно з газетою, з Лівії хочуть бігти і інші високопоставлені функціонери, у тому числі голова парламенту Мухаммед Абдель Касем аз-Зауі і прем'єр-міністр аль-Багдаді Алі аль-Махмуді.
За повідомленнями з Тунісу, велика делегація лівійських урядових чиновників уже два тижні тому прибула в цю країну і з тих пір неясно, де вона знаходиться. А арабська телекомпанія "Аль-Джазіра" без посилання на джерела повідомляє, що з Лівії біг глава зовнішньої розвідки і один високопоставлений дипломат.

Нагадаємо, вчора, 31 березня, НАТО прийняло командування операцією в Лівії. Раніше командування операціями союзників здійснювала коаліція країн, які закликали прийняти резолюцію Ради Безпеки ООНо створення безпольотною зони над Лівією. У неї входили як члени Північноатлантичного альянсу, так і деякі арабські країни, які висловили готовність направити свої літаки в зону конфлікту.