ua en ru

США пред'явили звинувачення в промисловому шпигунстві китайській держкомпанії Pangang Group

Вперше в історії правоохоронні органи США пред'явили офіційне звинувачення в промисловому шпигунстві іноземній державній компанії. На лаві підсудних у федеральному окружному суді Сан-Франциско виявилися чотири людини, яких підозрюють в промисловому шпигунстві на користь Китаю. Мова йде про продаж технологій з виробництва діоксиду титану китайської компанії Pangang Group, контрольованої владою КНР. Правовласником подібної інтелектуальної власності виступає компанія DuPont, що займається цим бізнесом уже протягом 70 років і встигла завоювати лідируючу позицію в галузі за рахунок застосування передових технологій виробництва. DuPont займає близько чверті ринку виробництва діоксиду титану (обсяг 17 млрд дол.), який використовується в лакофарбовій промисловості, виробництві пластмас і ламінованого паперу.

Як стверджують представники Міністерства юстиції США, даний випадок є унікальним - правоохоронним органам вперше в історії вдалося пред'явити офіційні звинувачення в промисловому шпигунстві держкомпанії з іншої країни.

Історія з крадіжкою комерційних секретів DuPont почалася після того, як її китайські конкуренти в особі Pangang неодноразово зверталися до компанії з пропозиціями про створення СП на території КНР. Подібні переговори так і не привели до позитивного результату, після чого в хід пішли інші методи отримання нових технологій. На думку слідства, подружня пара Лю - американці китайського походження, чиї дії координувалися і фінансувалися з КНР, - стала займатися пошуком діючих і колишніх співробітників DuPont, знайомих з технологією виробництва діоксиду титану. В результаті багаторічної співпраці з кількома компетентними фахівцями подружній парі вдалося зібрати необхідну інформацію для створення цілого заводу, тендер на зведення якого як раз і отримала підконтрольна шпигунам компанія. Замовником проекту, який, до речі, вже зведений, виявилася китайська компанія Pangang, що заплатила подружній парі мільйони доларів. Одному з топ-менеджерів Pangang також пред'явлені звинувачення в промисловому шпигунстві, проте він зараз перебуває поза юрисдикцією американського правосуддя.

Масла у вогонь підлили свідчення одного зі співробітників DuPont, який повністю погодився з усіма висунутими проти нього звинуваченнями, ставши вкрай важливим учасником процесу після самогубства іншого ключового свідка. Обвинувачена подружня пара відмовляється визнавати свою провину і навіть висунула DuPont зустрічний позов про порушення при патентування передового методу виробництва діоксиду титану. У разі якщо подружжя Лю будуть визнані винними, їм загрожує до 20 років позбавлення волі, а також штрафи понад 250 тис. дол. Їх вину може посилити невдала спроба обдурити слідство - пара намагалася приховати важливі технічні документи, що підтверджують їх участь в афері. Перспективи переслідування Pangang виглядають більш туманно - китайська компанія, так само як і офіційні особи КНР, всіляко заперечує свою провину і взагалі будь-яку причетність до інциденту. Юристи американського підрозділу Pangang, яке якраз і виступає відповідачем у справі, намагаються домогтися скасування звинувачень проти компанії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що французька розвідка перевірить причетність КНР до промислового шпигунства технологій Renault.