ua en ru

США вимагатимуть скоротити бюджет ООН на 250 млн доларів

США вимагатимуть скоротити бюджет ООН на 250 млн доларів Фото: США (tweeter.com/radiosvoboda)

Скорочення можуть торкнутися місій міжнародної організації в Палестині, Лівії та Афганістані

Уряд США вимагає скоротити бюджет ООН на суму в 250 млн доларів у 2018-2019 роках. Про це повідомляє Agence France Presse.

Як наголошується, скорочення, які запропонувала американська сторона, можуть торкнутися місій ООН у Палестині, Лівії та Афганістані, призвести до припинення програми розвитку всесвітньої організації і найму нових співробітників, а також скорочення заробітних плат персоналу.

Так, представники ООН у відповідь на пропозицію США, висловили готовність урізати фінансування на 170 млн доларів.

Зазначимо, бюджет ООН на 2018-2019 роки планують затвердити до кінця року. Організація запрошує на свої потреби 5,4 млрд доларів, що на 200 млн доларів менше, ніж бюджет за 2016-2017 роки.

Бюджет організації формується за рахунок внесків держав-членів. Частка кожної країни розраховується виходячи із середнього показника валового внутрішнього продукту за десятирічний період з урахуванням доходу на душу населення і зовнішньої заборгованості. На сьогоднішній день найбільшим спонсором ООН залишаються США, які покривають понад 20% витрат організації.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в ході екстреного засідання Ради безпеки ООН у п'ятницю, 8 грудня, всі 14 держав-членів дистанціювалися від одностороннього рішення президента США Дональда Трампа за визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю і піддали його критиці.