ua en ru

США підозрюють, що катарську кризу спровокувала атака російських хакерів, - CNN

США підозрюють, що катарську кризу спровокувала атака російських хакерів, - CNN Фото: катарська криза (Boaz)

ФБР направила фахівців на допомогу урядові Катару у розслідуванні інциденту зі зламом державного інформагентства

Американські слідчі вважають, що російські хакери зламали сервер інформаційного агентства Катару (QNA) і розмістили там фальшиву інформацію, що стало однією з причин ескалації напруженості на Близькому Сході. Про це повідомили американські чиновники, знайомі з ходом розслідування, передає CNN.

Також американські та катарські урядові джерела видання повідомили, що ФБР направила групу фахівців у Доху, щоб допомогти урядові Катару розслідувати інцидент зі зламом QNA.

Згідно з інформацією видання, зібрані службами безпеки США матеріали, вказують на те, що російські хакери стоять за зламом, про який вперше повідомив уряд Катару два тижні тому.

Так, наприкінці травня на сторінці агентства з'явилися цитати з виступу, який приписувався еміру Таміму бен Хамад Аль Тані, у якому він нібито заявив, що "було б немудро мати напружені відносини з Іраном, який є сильною державою і гарантом стабільності в регіоні", що суперечило підсумками саміту за участю президента США Дональда Трампа.

Пізніше глава QNA заявив, що сайт був зламаний, а сам текст не відповідає дійсності.

Американські джерела стверджують, що мета такого зламу - викликати суперечки між США та їхніми союзниками на Близькому Сході.

ФБР і ЦРУ відмовилися від коментарів, а прес-секретар посольства Катару в Вашингтоні заявив, що розслідування триває, і його результати будуть незабаром опубліковані.

Нагадаємо, Саудівська Аравія, Королівство Бахрейн, Єгипет та Об'єднані Арабські Емірати розривають дипломатичні відносини з Катаром, звинувативши владу країни в підтримці тероризму.