ua en ru

США підтримують надання автокефалії УПЦ, - Держдеп

США підтримують надання автокефалії УПЦ, - Держдеп Фото: Хізер Нойерт (U.S. Department of State)

У відомстві підкреслили, що рішуче підтримують свободу віросповідання

Сполучені Штати Америки підтримують надання автокефалії Українській православній церкві (УПЦ). Про це йдеться у заяві прес-секретаря Державного департаменту США Хізер Нойерт.

У заяві зазначається, що Сполучені Штати поважають спроможність українських православних релігійних лідерів та послідовників мати автокефалію згідно з їхніми переконаннями.

"Сполучені Штати рішуче підтримують свободу віросповідання, включно із свободою учасників груп, управляти своєю релігією згідно з їх переконаннями та вільно сповідувати свою віру без урядового втручання", - йдеться у заяві.

За словами речниці, США поважають Вселенського Патріарха як голос релігійної толерантності та міжконфесійного діалогу.

"Сполучені Штати продовжують незмінну підтримку України та її територіальної цілісності перед лицем російської агресії на сході України та російської окупації Криму. Ми також підтримуємо Україну, оскільки вона прокладає свій власний шлях і приймає власні рішення, зокрема щодо об’єднань, незалежно від зовнішнього втручання", - зазначають у заяві.

Нагадаємо, 22 вересня Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що він не змінить своєї позиції щодо підтримки надання автокефалії УПЦ.