ua en ru

США переглянуть свою політику у сфері розвідки, - Керрі

Держсекретар США Джон Керрі пообіцяв, що підготовлюваний перегляд політики у сфері розвідувальної діяльності США в Європі встановить необхідний баланс між потребами в забезпеченні безпеки і правами людини. Про це він заявив сьогодні на прес-конференції у Варшаві після переговорів з міністром закордонних справ Польщі, повідомляє ВВС.

Держсекретар США Джон Керрі (на фото) пообіцяв, що підготовлюваний перегляд політики у сфері розвідувальної діяльності США в Європі встановить необхідний баланс між потребами в забезпеченні безпеки і правами людини. Про це він заявив сьогодні на прес-конференції у Варшаві після переговорів з міністром закордонних справ Польщі, повідомляє ВВС.

Керрі зазначив, що у європейців є законні питання щодо діяльності американських спецслужб, на які будуть надані відповіді в ході приватних дипломатичних переговорів.

Держсекретар США також наголосив, що обурення, викликане повідомленнями про масове перехоплення електронних повідомлень, у тому числі про прослуховування мобільного телефону канцлера Німеччини, не повинно призвести до зриву важливих переговорів про укладення угоди про торгівлю між США і ЄС.

Відзначимо, що раніше Керрі визнав, що американські спецслужби "зайшли занадто далеко" у своїй активності. При цьому він запевнив, що в результаті шпигунства США "невинні люди не постраждали". Виступаючи перед конференцією в Лондоні, він пообіцяв, що підходи до роботи Агентства національної безпеки (АНБ) будуть проаналізовані, а деякі напрямки шпигунської активності - заморожені.

Керрі зазначав, що далеко не вся інформація, яка стала надбанням гласності після викриттів Едварда Сноудена, є правдою. За його словами, чутки про те, що спецслужби США прослуховували близько 70 млн чоловік, не відповідають дійсності. У всіх відомостях про американській розвідці, які поширюють ЗМІ, багато перебільшень, упевнений він.

Черговий виток скандалу навколо АНБ відбувся наприкінці жовтня, коли в ЗМІ з'явилася інформація про прослуховування американськими спецслужбами телефонних розмов 35 світових лідерів, в тому числі канцлера ФРН Ангели Меркель. Президенту США Бараку Обамі довелося пояснюватися з одним з найважливіших союзників по телефону.

У зв'язку з цим, раніше повідомлялося, що США почали переглядати методи збору розвідувальної інформації, в чому запевнив американський президент Барак Обама свого французького колегу Франсуа Олланда. Глави держав обговорили повідомлення ЗМІ про те, що співробітники АНБ США шпигували за французами. В адміністрації Обами пообіцяли "збалансувати" інтереси національної безпеки і недоторканність приватного життя громадян країн - партнерів Штатів. Сторони продовжать обговорення питання по дипломатичних каналах.

Як стало відомо після публікацій нової порції компромату на американські спецслужби, наданого екс-співробітником АНБ Едвардом Сноуденом, розвідка США займалася прослуховуванням приватних телефонних переговорів громадян Франції. Це викликало обурення в Парижі і посол США у Франції був викликаний в Єлисейський палац для роз'яснень.