ua en ru

США відмовили Україні в постачання важкого озброєння і отримання статусу основного союзника

США відмовили Україні в постачання важкого озброєння і отримання статусу основного союзника США поза НАТО.

США відмовили Україні в постачання важкого озброєння і отримання статусу основного союзника США поза НАТО. Про це заявив Президент України Петро Порошенко в ефірі CNN під час свого візиту у Вашингтон 18 вересня.

Такими, за словами Порошенка, були результати його зустрічі з Президентом США Бараком Обамою.

"Він (Обама - ред.) сказав "Ні", тому що у нас вже є спеціальний статус. Рівень співробітництва США та України у питаннях безпеки на даний момент і так значно вище, ніж був би статус основного союзника поза межами НАТО", - зазначив Порошенко.

Президент України також зазначив, що домовленості України з США не включають постачання важкого озброєння. За його словами, Україна отримає цю зброю з інших країн, а від США буде отримувати військових інструкторів, бронежилети, шоломи, транспортні засоби та прилади нічного бачення.

При цьому Порошенко сказав в інтерв'ю CNN, що він "повністю задоволений" вказаним пакетом військової допомоги від США, хоча раніше, виступаючи в Конгресі США, Порошенко заявив, що Україна рада отримувати "ковдри і окуляри нічного бачення" від США, але "ніхто не може виграти війну з ковдрами".

Нагадаємо, 18 вересня Президент України Петро Порошенко з робочим візитом відвідав США.

18 вересня Комітет у закордонних справах Сенату США затвердив проект закону про нові санкції проти Росії і в підтримку України. Законопроект передбачає виділення допомоги Києву в 350 млн дол., включає деякі різновиди зброї летального дії.

У документі також міститься вимога до Президента США ввести санкції проти "Рособоронекспорту" та інших оборонних підприємств, причетних до дестабілізації ситуації в Україні, Грузії, Молдові та Сирії. Також передбачені обмеження на інвестиції в проекти нетрадиційної видобутку нафти в Росії.

Документ передбачає право Президента США вводити санкції проти російської компанії "Газпром", якщо вона буде недопостачатизначні обсяги газу країнам-членам НАТО, а також Україні, Грузії та Молдові.

Для вступу в силу цього закону його тепер має ухвалити парламент США.