ua en ru

США оголосили про намір розмістити в Європі винищувачі F-22 Raptor

США оголосили про намір розмістити в Європі винищувачі F-22 Raptor Фото: винищувачі F-22 Raptor

Причиною є зростаюче напруження у відносинах Росії та Заходу

США розглядає можливість розміщення в Європі винищувачів п'ятого покоління F-22 Raptor. Про це заявила міністр ВПС США Дебора Джеймс на 51-му Міжнародному аерокосмічному салоні в Ле-Бурже, передає РБК.

"На мій погляд, найбільша загроза - це те, що відбувається в Росії. Це одна з ключових причин, чому я зараз тут", - цитує Дебору Джеймс The Wall Street Journal.

У матеріалі йдеться, що на тлі зростаючої напруги у відносинах Росії із Заходом після приєднання Криму російські військові літаки стали частіше літати уздовж європейських кордонів.

Зокрема, автор замітки нагадує, що за останні два роки Швеції довелося на 50% збільшити польоти своїх ВПС у зв'язку з почастішанням польотами російських повітряних суден уздовж кордонів держави. На думку Джеймс зростання активності російських ВПС біля кордонів країн-членів НАТО - це "серйозне питання".

Зазначимо, багатоцільовий винищувач п'ятого покоління F-22 Raptor був розроблений компаніями Lockheed Martin, Boeing і General Dynamics для заміни F-15 Eagle. F-22 є першим і поки єдиним стоять на озброєнні винищувачем п'ятого покоління.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що США мають намір направити в країни Балтії та Східної Європи важке озброєння.