ua en ru

США звинуватили РФ в порушенні договору про ліквідацію ракет

Адміністрація президента США Барака Обами звинуватила Росію в порушенні Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності 1987 року

Адміністрація президента США Барака Обами звинуватила Росію в порушенні Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності 1987 року, повідомляє Reuters з посиланням на джерело в Білому домі.

За твердженням американських чиновників, випробування балістичної крилатої ракети наземного базування Росія почала ще в 2008 р. На початку 2014 року США повідомили союзників по НАТО про можливе випробуванні Москвою нової крилатої ракети.

Формально звинувачення на адресу Росії були висунуті тільки зараз. В адміністрації Барака Обами заявили, що повідомили про це російську сторону і готові до двосторонніх переговорів. "Це дуже серйозне питання. Ми закликали Росію повернутися до дотримання цього договору", - сказав представник адміністрації.

Чиновник зауважив, що США проведуть консультації з союзниками для визначення ступеня впливу на Росію, якщо Москва не повернеться до дотримання цієї угоди.

Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності був підписаний у 1987 році у Вашингтоні Михайлом Горбачовим і Рональдом Рейганом. Учасники зобов'язалися не виробляти, не випробовувати й не розгортати балістичні і крилаті ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) та малою (від 500 до 1000 км) дальності.