ua en ru

США в новій ядерній доктрині заявили про агресивнішу позицію щодо Росії

США в новій ядерній доктрині заявили про агресивнішу позицію щодо Росії Фото: США (hultgren.house.gov)

У Сполучених Штатах побоюються, що російська політика може призвести до неконтрольованої ескалації конфлікту в Європі

Сполучені Штати мають намір продовжувати більшу частину колишньої політики американського уряду щодо ядерної зброї, однак мають намір зайняти агресивнішу позицію щодо Росії. Про це йдеться в новій ядерній доктрині, офіційно оприлюдненій в п'ятницю, 2 лютого, передає AP.

В адміністрації Трампа підкреслили, що Росія повинна усвідомлювати, що вона зіткнеться з "неприйнятно важкими витратами", якщо загрожуватиме Європі навіть обмеженою ядерною атакою.

Також видання зазначає, що офіційні представники адміністрації поінформували представників Росії і Китаю в п'ятницю перед публічним випуском ядерного огляду, що, хоча контроль над озброєннями може відповідати американським інтересам, "подальший прогрес важко уявити" в світлі агресії Росії в Україні і порушень нею чинних угод про озброєння

На думку адміністрації, російська політика і дії загрожують прорахунками, які можуть призвести до неконтрольованої ескалації конфлікту в Європі.

В документі згадується також російська доктрина, так звана "ескалація деескалації", згідно з якою Москва має намір використовувати або погрожувати використати ядерну зброю меншої потужності у разі конфлікту в Європі, вважаючи, що це змусить США і НАТО відступить.

"Нещодавні російські заяви про доктрину ядерної зброї, схоже, знижують поріг для першого використання ядерної зброї Москвою", - йдеться в огляді.

Нагадаємо, раніше офіційний представник Держдепу Хізер Ноєрт заявила, що США виконали свої зобов'язання в рамках Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-II) у серпні минулого року і очікують, що РФ виконає свою частину угоди до 5 лютого.

l